Stichting FOM 20 december 2010

ERC Advanced Grant voor Albert Polman

AMOLF-directeur en groepsleider prof.dr. Albert Polman heeft een prestigieuze ERC Advanced Grant ontvangen ter waarde van 2.3 miljoen euro. Polman gaat hiermee 'optische metamaterialen' onderzoeken, materialen die zijn opgebouwd uit een complex netwerk van metallische en dielectrische nanostructuren, en waarin licht zich op ongebruikelijke manieren voortplant. Deze materialen hebben een negatieve brekingsindex, waardoor de golfbeweging van het licht achteruit loopt. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk lenzen te maken die extreem scherpe afbeeldingen kunnen maken. Polman gaat de nieuwe metamaterialen ook gebruiken voor het maken van ultradunne zonnecellen en voor het bestuderen van de interactie tussen licht en mechanische trillingen. Klik hier voor meer informatie over het werk van Polman.
Figuur 1. Metamateriaal met een negatieve brekingsindex vergroten Figuur 1. Metamateriaal met een negatieve brekingsindex Het metamateriaal met een negatieve brekingsindex bestaat uit dunne laagjes van zilver en een transparant materiaal. Ongeacht de richting waaronder licht invalt (rode pijlen) breekt het onder een tegengestelde hoek als in een normaal materiaal, en lopen de lichtgolven in het metamateriaal achteruit (paarse pijlen).
In november maakte FOM al bekend dat ook vijf andere natuurkundigen met de prestigieuze Europese ERC Advanced Grant aan de slag kunnen met een nieuw onderzoeksonderwerp: Joost Frenken (Leiden, FOM-programmaleider), Rienk van Grondelle (Amsterdam, FOM-werkgroepleider en lid van de Raad van Bestuur), Detlef Lohse (Twente, FOM-programmaleider en tevens lid van het Uitvoerend Bestuur), Erik Verlinde (Amsterdam, FOM-programmaleider) en Henny Zandbergen (Delft, FOM-werkgroepleider) krijgen ieder een subsidie om 60 maanden onderzoek te doen.

Klik hier om in het nieuwsbericht van november na te lezen wat deze vijf natuurkundigen zullen onderzoeken.

De ERC Advanced Grant
De ERC Advanced Grant is een prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers. Het is onderdeel van het Europese Zevende KaderProgramma (KP7), een subsidieprogramma voor de jaren 2007-2013. De ERC Advanced Grant wordt toegekend aan excellente individuele onderzoekers voor grensverleggend onderzoek. Behalve de onderzoeksideeën wordt hierbij ook de track record van de onderzoekers en de onderzoeksomgeving beoordeeld.

Kijk voor meer informatie op: http://erc.europa.eu/