Stadsdeel Amsterdam-Noord

Start verbeteren bereikbaarheid Waterland

De samenwerkende bestuurders van het project Bereikbaarheid Waterland zijn overeengekomen welke maatregelen op korte en lange termijn in de regio kunnen worden uitgevoerd om de bereikbaarheid te verbeteren. In 2011 start de realisatie vande eerste maatregelen terwijl naar andere maatregelen verder onderzoek wordt uitgevoerd. De maatregelen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met bewoners en andere belanghebbenden in de regio.

De bestuurders van de provincie Noord-Holland, Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Amsterdam (stadsdeel Noord), Edam-Volendam, Purmerend en Waterland hebben ervoor gekozen bestaande wegen en busbanen te optimaliseren. Uit het onderzoek bleek dat grote weguitbreidingen in Waterland niet haalbaar zijn. Voor de partijen is een belangrijk uitgangspunt dat auto en openbaar vervoer minder afhankelijk van elkaar worden. Dit maakt een structurele verbetering van de doorstroming mogelijk en zorgt voor betrouwbaardere reistijden. De besluiten van de stuurgroep Bereikbaarheid Waterland worden de komende tijd voorgelegd aan lokale en regionale besturen en politiek.

De bestuurders kiezen ervoor om de volgende maatregelen al in 2011 en 2012 uit te voeren:


· De busbaan langs de N235 wordt doorgetrokken van Het Schouw naar de N247. Het

pontje bij Het Schouw wordt daarvoor naar het zuiden verplaatst (ter hoogte van de

Slochterweg/Kanaaldijk).


· De afwikkeling van het verkeer op de Verzetslaan in Purmerend wordt verbeterd.


· Het invoegen van de bussen op de N247 ten noorden van Broek in Waterland wordt

verbeterd.


· Op de brug over de Broekervaart in Broek in Waterland wordt visueel meer ruimte voor het autoverkeer gecreëerd door het hek iets op te schuiven.


· Op de N247 bij Het Schouw komt een tweede rijstrook rechtdoor richting Broek in

Waterland.


· Op de N247 bij de Bernhardlaan in Monnickendam komt een tweede rijstrook rechtdoor richting Broek in Waterland.


· Verkeerslichten op het hele regionale netwerk worden geoptimaliseerd in een verkeercentrale op basis van de actuele verkeerssituatie.


· Op informatiepanelen langs de weg krijgen automobilisten actuele reistijdverwachtingen aangeboden, waardoor zij beter in staat zijn de snelste route te kiezen.


· Het invoegen van de bussen bij het autoverkeer op de N247 vanuit Volendam wordt

verbeterd.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Stadsregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Gemeente Waterland, Gemeente Edam - Volendam, Gemeente Purmerend, stadsdeel Noord.