Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden Limburgs Parlement 17-12-2010
Nieuws volgde vlak voor aanvang van de vergadering: Gouverneur Frissen maakte bekend niet meer beschikbaar te zijn voor herbenoeming als Commissaris van de Koningin.
Aan het begin van de vergadering werd stilgestaan bij het overlijden op 22 november jl. van oud-Statenlid Fey. De heer Fey was lid van Provinciale Staten van 1962 t/m 1966.

Mondelinge vragen over Maastricht Culturele Hoofdstad en stopzetten uitzendingen L1 via satelliet.
Daan Prevoo (SP) stelde vragen over de kosten van Maastricht Culturele Hoofdstad (MCH) en de financiering hiervan.
Joey Gommans (CDA) stelde vragen naar aanleiding van het door L1 aangekondigde stopzetten van uitzendingen via satelliet. Bij de beantwoording van de vragen MCH hield verantwoordelijk gedeputeerde Wolfs een pleidooi om vroegtijdig te investeren in het belang van de culturele ontwikkeling van de provincie Limburg. Bij de beantwoording van de vragen m.b.t. het stopzetten van uitzendingen L1 via satelliet gaf gedeputeerde Wolfs aan dat er nog maar weinig mensen een satellietverbinding hebben en er voldoende andere middelen zijn om L1 te ontvangen, zoals internet.

Onderzoeks- en controlfunctie Provinciale Staten Het Limburgs Parlement hecht aan een eigen onderzoeks- en controlfunctie voor het Limburgs Parlement.
In dit kader gaf het Limburgs Parlement opdracht aan de Griffier om een voorstel voor te bereiden voor de oprichting van een Controlecommissie-Plus die zich zowel met controle als onderzoek gaat bezig houden en daarnaast een alternatief uit te werken van een onderzoekscoördinator bij de griffie ter ondersteuning van die commissie.

Omgevingsverordening Limburg
Vastgesteld werd de Omgevingsverordening Limburg. Hiermee is een samenvoeging tot stand gekomen van de Provinciale Milieuverordening, de Wegenverordening, de Waterverordening en de Ontgrondingsverordening. Directe aanleiding om te komen tot een Omgevingsverordening Limburg was de noodzaak tot actualisering van de Provinciale Milieuverordening. De nieuwe Omgevingsverordening Limburg treedt per 01 januari 2011 in werking.
Door PvdD werd een motie ingediend met als doel een Omgevingsverordening conform het IPO-model voor te breiden. Dit model bevat artikelen over het verbieden van gebruik, vervoer en op de bodem brengen van bestrijdingsmiddelen en het op de bodem brengen van dierlijke of andere meststoffen in grondwaterbeschermingsgebieden. Deze motie werd verworpen (tegen stemden CDA, PvdA, VVD, PNL, D66; voor stemden SP, GroenLinks, PvdD en SPD).

Verordening Luchthavens Limburg
Met het vaststellen van de Verordening Luchthavens Limburg geeft het Limburgs Parlement invulling aan de nieuwe bevoegdheid op basis van de gewijzigde Wet luchtvaart om te besluiten over aantal, aard en omvang van regionale (= niet-nationale zoals Maastricht Aachen Airport) luchthavens in de provincie.
In het politieke debat werd vooral ingegaan op de belangen van regionale luchthavens. De verantwoordelijk gedeputeerde Kersten gaf aan dat alle belangen zijn meegenomen bij de totstandkoming van de Verordening.
Door PvdA, SPD, PvdD, SP, GroenLinks en D66 werd een amendement ingediend gericht op het uit de verordening schrappen van de regeling voor helihaven Coolen Heythysen. Dit amendement werd verworpen (tegen stemden CDA, VVD, PNL; voor stemden SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66 en SPD).
PvdA, SPD, PvdD, SP, GroenLinks, D66 dienden een amendement in met als doel te kunnen beoordelen of het belang dat de aanvrager heeft, opweegt tegen de belasting van de fysieke omgeving. Met dezelfde stemverdeling als het eerdere amendement werd ook dit amendement verworpen. Verantwoordelijk gedeputeerde Kersten zegde toe over ca. 1 jaar de ervaringen met de nieuwe verordening te evalueren in een commissie of het Limburgs Parlement.
De Verordening werd met 31 stemmen voor (CDA, PvdA, VVD, PNL, D66) en 11 stemmen tegen (SP, GroenLinks, PvdD, SPD) vastgesteld.

Ruimte voor Ruimte-regeling Noord- en Midden-Limburg Tijdens een uitvoerig debat behandelde Het Limburgs Parlement zowel het voorstel voor herfinanciering als het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer (ZRK) over de Ruimte voor Ruimte-regeling (RVR).

De ZRK is door Provinciale Staten ingesteld, gestoeld op een wettelijke basis, en doet eigenstandig onderzoek naar het functioneren van het provinciaal bestuur met het oog op de verbetering ervan. Het Limburgs Parlement ging unaniem akkoord met het voorstel van het Presidium om de aanbevelingen van de ZRK met betrekking tot de RVR over te nemen. Het College van Gedeputeerde Staten kreeg opdracht om de aanbevelingen verder uit te werken in een nieuw plan van aanpak en dit voor te leggen aan Provinciale Staten.

Op grond van de kaderstellende en controlerende taak van Provinciale Staten werd in opdracht van PS in 2010 door de ZRK een onderzoek verricht naar de Ruimte voor Ruimte-regeling. Het onderzoek diende inzicht te geven in de ontwikkeling van de (doelen, richtlijnen, voorwaarden) van de RvR-regeling in Noord- en Midden-Limburg én de besluitvorming daarover. Ook moest inzicht worden verkregen in de uitvoering, controle en verantwoording van de regeling. De aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer zijn vooral gericht op aspecten als verantwoordelijkheidsverdeling tussen PS (kaders en sturing) en GS (verantwoording en informatieverstrekking).

De fracties werden in de gelegenheid gesteld om wensen en bedenkingen kenbaar te maken over het voornemen van Gedeputeerde Staten om in het kader van de herfinanciering van het RvR-project in te stemmen met het verstrekken van een garantie door de Provincie Limburg tot 100% van een te lenen bedrag van 24 miljoen (waarbij Bouwfonds Ontwikkeling voor 50% garant staat met een contragarantie en sprake is van een concerngarantie van Rabo vastgoed naar de Provincie). Een langere looptijd van het RvR-project is noodzakelijk gebleken. Mede als gevolg van de crisis is de verkoop van woningbouwkavels nagenoeg tot stilstand gekomen. Dit maakt een langere dan geplande looptijd van het project noodzakelijk.
Bij het voorstel voor herfinanciering werd rekening gehouden met de aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer.
Unaniem werd door het Limburgs Parlement als wens aangegeven voor het RvR-project geen woninggarantieregeling in het leven te roepen.

Actualisering provinciale heffingsverordeningen Het Limburgs Parlement ging akkoord met de wijziging van de Legesverordening met bijbehorende tarieventabel 2011. Het aantal opcenten op de hoofdsom van de motorrijtuigenbelasting, ingaande 1 april 2011, werd vastgesteld op 85,1.
Met uitzondering van de SP gingen alle partijen akkoord.

Motie buslijn 39 Veolia Heerlen
Een motie van SP, CDA, PNL, PvdA, SPD, PvdD, D66 en GroenLinks met als doel lijn 39 weer te laten rijden en te laten onderzoeken wat het belang is van lijn 39 voor de inwoners van Eijkenderveld Heerlen alsmede de bezoekers van Kinderstad en meubelboulevard, werd aangenomen (VVD stemde tegen). Met genoemde doelen voor ogen zal het College van Gedeputeerde Staten in overleg treden met Veolia.

Wijziging Beleidskader Jeugdzorg Limburg 2009-2012 De wijziging werd door het Limburgs Parlement vastgesteld. Met deze wijzigingen wordt geanticipeerd op het nieuwe stelsel voor zorg aan jeugdigen waarover het huidige kabinet nog zal beslissen. De wijzigingen zijn vooral gericht op intensivering van de samenwerking met gemeenten, de vereenvoudiging van de indicatieprocessen bij Bureau Jeugdzorg en het versterken van de ontwikkeling van doorlopende zorglijnen bij alle aanbieders van jeugdzorg en tenslotte op de neerwaartse bijstelling van het financiële kader jeugdzorg met 7,3 miljoen. In januari wordt een extra commissievergadering Sociale Domein belegd om de verdere uitwerking hiervan te bespreken.

Overige besluiten:
Verder stemde het Limburgs Parlement in met de voorstellen wijziging van de algemene subsidieverordening 2004, de (her)benoeming bestuur Zuidelijke Rekenkamer, de basisrapportage A2 passage Maastricht, de eindejaarsbijstelling begroting 2010 en de wijziging financiële verordening 2009. Conform het voorstel werd de basisrapportage Klavertje 4/Greenport aangehouden.

20-12-2010 14:56