Groen!

De 0,7% norm voor ontwikkelingssamenwerking komt in het gedrang

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 20 december 2010 in "Internationaal"

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) geeft in een antwoord op een parlementaire vraag van Wouter De Vriendt toe dat ons land dit jaar de 0,7 procent-norm voor ontwikkelingssteun wellicht niet zal halen. Ook volgend jaar wordt dit bijzonder moeilijk. Een van de belangrijkste oorzaken zijn de schuldkwijtscheldingen aan landen in het Zuiden. Het is hoogst onzeker of de grote schuldkwijtschelding aan Congo (DRC) dit jaar nog wordt uitgevoerd. Bovendien kunnen er volgend jaar niet zoveel schulden worden kwijtgescholden als in 2010, waardoor een extra budgettaire inspanning zal nodig zijn.

België smukt zijn begroting ontwikkelingssamenwerking op met schuldkwijtscheldingen aan andere landen om een ontwikkelingsbudget van 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen te bekomen. In 2010 werd maar liefst 409,5 miljoen euro schuldkwijtschelding voorzien, waaronder 220 miljoen euro Congolese schulden aan België. België kreeg voor de kwijtschelding van de Congolese schuld pas op 17 november groen licht van de Club van Parijs, een informele groep van industrielanden die strikte regels hanteert voor de kwijtschelding van schulden. Nu is er nog een bilateraal akkoord met Congo nodig en de regering doet er alles aan om de kwijtschelding nog voor het nieuwe jaar in orde te krijgen. Er werd na het fiat van de Club van Parijs in allerijl een bilateraal akkoord opgesteld en overgemaakt aan Congo, maar het is onzeker of dat akkoord nog voor het jaareinde gefinaliseerd zal kunnen worden. Financiënminister Didier Reynders geeft toe dat zonder de kwijtschelding van de schulden van Congo de 0,7% niet gehaald zal worden. Deze is immers goed voor 0,07%. Zonder de Congolese schuldkwijtschelding strandt ons land op 0,6%. Voor Groen! blijft de 0,7% essentieel. Ontwikkelingssamenwerking dient niet alleen de landen in het Zuiden en helpt er de enorme armoede te verlichten, het dient ook onze eigen belangen: Europa heeft baat bij een welvarend en zo stabiel mogelijk Zuiden.

In de komende jaren valt er voor ons land ook niet veel meer kwijt te schelden, zo bleek uit andere parlementaire vragen van Wouter De Vriendt aan Minister Reynders (zie het voorgaande stukje op deze website). Minister Reynders zegt nu dat het volgend jaar maximaal zou kunnen gaan om 60 miljoen euro voor Togo en 129 miljoen euro voor Ivoorkust. Soedan heeft nog 717 miljoen euro schulden aan ons land, maar komt niet voor in het lijstje voor schuldkwijtscheldingen voor volgend jaar. Reynders erkende deze week dan ook dat bij minder kwijtscheldingen er een extra budgettaire inspanning zal moeten gebeuren om het niveau van 0,7 procent te halen.

Groen! kant er zich samen met ontwikkelings-NGO's tegen dat de schuldkwijtschelding voor de volle honderd procent wordt ingeschreven op het budget van ontwikkelingssamenwerking. Het gaat immers meestal om schulden die al jaren niet meer afbetaald worden, waardoor het ontvangende land geen cent extra krijgt. Vaak gaat het ook om schulden aan Delcredere, die toch al lang werden afgeschreven. Met andere woorden, schulden kwijtschelden is een manier om het hulpcijfer op te krikken, zonder dat het de Belgische regering veel kost, maar ook zonder garantie dat de bevolking in het Zuiden er iets aan heeft. Daarnaast blijft de regering de kosten voor buitenlandse studenten of voor de opvang van asielzoekers op rekening van de ontwikkelingssamenwerking inschrijven. Voor Groen! vormt dit een `vervuiling' van het budget.