Provincie Flevoland


Eerste Flevolandse agrokalender toont trots op eigen landbouw

Publicatiedatum: 20 december 2010

Gedeputeerde Andries Greiner van economische zaken en landbouw heeft vrijdag 17 december de eerste provinciale agrokalenders uitgereikt aan deelnemers aan deze kalender. De agrokalender 2011 is het initiatief van de provincie en brengt het landbouwbeleid van de afgelopen jaren in beeld. Hij wordt verstuurd aan agrarische relaties, de staten, gemeentebesturen en kennisinstellingen in Flevoland. Twaalf agrariërs uit Flevoland, van Luttelgeest tot Almere, hebben aan de kalender meegewerkt.

"Waarom een kalender?", verklaart Andries Greiner vrijdag tijdens de uitreiking. "Ik wilde graag eens wat anders. Iets wat mensen aanspreekt. Waar men nog eens naar terugkijkt. Iets waar je trots op bent. Want ik ben namelijk trots op onze landbouw. De kalender laat zowel in woord als in beeld zien wat het beleid inhoudt. Daarnaast kan ik geen beleid maken zonder mensen, die er voor gaan, die voorop willen lopen. Dat zijn de twaalf gefotografeerde inwoners van Flevoland op de kalender geworden. Zij zijn het gezicht van de landbouw; een jaar lang elke maand iemand anders. Een mooi eindproduct van een
gezichtsbepalende bedrijfstak van onze provincie."

Voorbeeldprojecten
Precisielandbouw zoals van Future Farming Flevoland is een vorm van landbouw, waarbij planten en dieren nauwkeurig de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Anders dan bij de klassieke landbouw kan per vierkante meter worden bepaald wat de behoefte is. Deze moderne landbouwmechanisatie maakt nl. gebruik van GPS (Global Positioning System), sensoren (op de grond en vanuit de satelliet) en computers op de trekker. De stichting heeft onderzoek gedaan naar de
plaatsspecifieke groei van gewassen binnen een perceel. Daarbij is gekeken naar het beplanten, bemesten en strooien van compost. Met doseringsproeven op bepaalde percelen. De radioactieve straling van de bodem wordt gemeten en daaraan worden bodemeigenschappen gekoppeld. Het is een vorm van zeer modern boeren.

De stichting Kleurrijk Flevoland heeft ten doel de ontwikkeling, promotie en stimulering van de bloembollenteelt in Flevoland. Daartoe beheert de stichting een show- en proeftuin met 600 soorten tulpen waar verschillende proeven worden genomen door instanties en bedrijven. Wat doe je in een bedje tulpen, hoe maak je de grond vruchtbaarder, met papierpulp of door er tarwe of rogge bij te zaaien? Dat probeert de stichting uit.

Verschillende agrariërs leggen op hun bedrijf akkerranden aan. Stroken van drie bij zes meter breed worden ingezaaid met één of meerjarige bloemenmengsels. Deze zijn zo samengesteld dat ze insecten aantrekken die helpen om plagen in het gewas te bestrijden. Zo kunnen minder chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw worden gebruikt en verbetert het oppervlakte water in de landbouw.

Van Flevolandse Bodem stimuleert horecaondernemers en inwoners gebruik te maken van biologische producten uit de provincie. Kaas uit de Polderzoom uit Dronten, tomaten bij Van Schie uit Ens en vlees van Marchigiana-runderen van de stadsboerderij uit Almere. Gerhard Flantua wisselt kennis en ervaring uit.
Deelnemers Onderwerp
Herman Vermeer
Innovatie aardappelrassen
Ino Meijer
Agropark Flevoland
Leo Neeleman
Glastuinbouw Noordoostpolder
Frans van Egmond
Precisielandbouw
Jos Becker
Tulpenteelt en toerisme
Arnold Michielsen
Voedsel van eigen bodem
Coby Dekker
Akkerranden
Gerhard Flantua
Lokaal proeven
Gert Jan van Dongen
Duurzame landbouw
Rob ter Haar
Jonge agrariërs leren van elkaar
Arnold van Woerkom
De Sjalon: samenwerken
Bert Talens
Agrarische sector en energie