Provincie Flevoland

Gemeente Noordoostpolder neemt beheer Werelderfgoed Schokland op zich

Publicatiedatum: 20 december 2010

Gemeente Noordoostpolder neemt het voorzitterschap van Werelderfgoed Schokland over van provincie Flevoland. Daarmee wordt Noordoostpolder verantwoordelijk voor het onderhoud en de ontwikkeling van het bijzondere erfgoed. Op 17 december 2010 droeg gedeputeerde Anne Bliek symbolisch de voorzittershamer over aan burgemeester Aucke van der Werff.

Met de overdracht wordt gemeente Noordoostpolder verantwoordelijk voor het beheer van het eerste werelderfgoed van Nederland. Burgemeester Aucke van der Werff: "Gemeente Noordoostpolder is er trots op een werelderfgoed binnen haar gemeentegrenzen te hebben. De bodemschatten en de culturele waarde van het landschap zijn bijzonder. Aan ons nu de mooie taak ervoor te zorgen dat Schokland de erkenning blijft behouden die het verdient".

Schokland - dat in 1995 Werelderfgoed werd - viel tot dit jaar onder de verantwoordelijkheid van de provincie Flevoland. De provincie heeft Schokland tot ontwikkeling gebracht. Verantwoordelijk gedeputeerde Anne Bliek: "De provincie heeft met veel succes jarenlang het gebiedsgericht werk op Schokland getrokken. Nu we de fase van beheer ingaan, is het een goed moment de voorzittershamer over te dragen aan gemeente Noordoostpolder. We wensen de gemeente veel succes toe." Met de overdracht wordt de gebiedsgerichte samenwerking gericht op ontwikkeling onder leiding van de provincie omgezet in een samenwerking gericht op beheer. Gemeente Noordoostpolder is daarvoor de meest aangewezen organisatie.

Toekomst

Eén van de eerste zaken waar gemeente Noordoostpolder zich over buigt is de manier waarop de bodemdaling, ter bescherming van het archeologisch bodemarchief, kan worden voorkomen. Daarnaast heeft Schokland last van verdroging. Op dit moment vindt een
archeologieonderzoek plaats en wordt in kaart gebracht welke maatregelen nodig zijn om Schokland duurzaam in stand te houden