Provincie Noord-Holland

Faunabeheerplan damherten ingediend

20 december 2010 -

De Faunabeheereenheden Noord- en Zuid-Holland hebben het faunabeheerplan damherten bij de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland ter goedkeuring ingediend.

Het gaat om een plan dat betrekking heeft op het beheer van damherten in het leefgebied van IJmuiden tot Den Haag. Doelstelling van het plan is het waarborgen van de verkeersveiligheid en het voorkomen van schade aan de bollenvelden. Met het bereiken van deze doelstelling wordt bijvoorbeeld ook de overlast in de stedelijke bebouwing teruggedrongen.

In de duinen van Noord-Holland en Zuid-Holland leeft een grote populatie damherten, die zich steeds verder uitbreidt. Het grootste deel van deze populatie bevindt zich in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Omdat deze groeiende populatie in zowel Noord-Holland als Zuid-Holland steeds meer schade aan de verkeersveiligheid en landbouwgewassen veroorzaakt, is besloten om voor beide provincies één gezamenlijk beheerplan op te stellen. De schade wordt met name veroorzaakt door jonge mannelijke damherten, die op onderzoek gaan buiten het leefgebied. Hierbij gaan ze de weg op, met als gevolg tientallen aanrijdingen. Daarnaast veroorzaken ze schade op bollenvelden en zijn er veel klachten over de aanwezigheid van de dieren in de stedelijke bebouwing.

Beheerplan
In het plan worden alle genomen en nog te nemen maatregelen beschreven. Het gaat hier om bijvoorbeeld het plaatsen van hekwerken, wildroosters, wildspiegels en wildreflectoren, het verlagen van de snelheid op wegen, uitbreiding bebording en de natuurbrug Zandvoort. Ondanks alle getroffen maatregelen blijft de schade nog steeds toenemen. Geconcludeerd wordt dat naast al deze maatregelen afschot van de damherten nodig is om verdere schade te voorkomen. Het in het plan geformuleerde beheer heeft als uitgangspunt dat schade wordt beperkt door te verhinderen dat damherten zich buiten het leefgebied begeven. Met dit beheer worden de jonge mannelijke dieren gedood, die uit het gebied dreigen te treden. Daarnaast wordt de groei van de populatie beïnvloed door afschot van hindes.

Om de effecten van deze aanpak te kunnen meten, wordt in het plan voorgesteld dit beheer intensief te monitoren en te evalueren gedurende een periode van twee jaar en zo nodig bij te stellen.

Alternatieven
In het beheerplan zijn verschillende alternatieve vormen van beheer onderzocht, zoals het toedienen van anticonceptie, het uitzetten van natuurlijke vijanden (wolven) of het verplaatsen van dieren. De conclusie in het plan is dat deze alternatieven niet praktisch en/of niet haalbaar zijn of geen daadwerkelijke oplossing van het probleem zijn.

Proces
Het plan ligt ter besluitvorming bij Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Zuid-Holland. Voordat de beide colleges een besluit kunnen nemen, dient eerst het Faunafonds te worden gehoord. Daarnaast is het plan voor advies voorgelegd aan de Faunabescherming en de Dierenbescherming. De verwachting is dat de provincies begin februari 2011 een besluit zullen nemen. Daarna wordt in overleg met de gemeente Amsterdam bepaald op welke manier zij dit beheerplan in gaan zetten.

Het plan is heronder beschikbaar als download.

* Faunabeheerplan damhert Noord- en Zuid-Holland (pdf - 4,01 mb)
---

Zie het origineel