Gemeente Diemen


Sanering Schelpenhoek nabij

Het saneringsplan voor de verontreiniging van een deel van de straat Schelpenhoek is klaar. De werkzaamheden staan voor begin komend jaar op de rol. Op 17 januari is een inloopavond voor de buurtbewoners gepland.

In februari deed zich een rioolcalamiteit voor in de straat Schelpenhoek. Daarbij is een aantal woningen in de straat ontruimd. In augustus was in de buurt van die locatie nogmaals een probleem, nu met de waterleiding. Bij beide gevallen is geconstateerd dat er sprake is van een verontreiniging met chemische stoffen. De gemeente is op dat moment in samenspraak met de eigenaar van de betreffende woningen begonnen met nader onderzoek naar de precieze omvang en aard van de verontreiniging en is een saneringsplan gaan opstellen. Het onderzoek en het saneringsplan zijn onlangs afgerond. Dat betekent dat duidelijk is hoe de gemeente de sanering gaat aanpakken.

Zoals eerder gemeld ging het bij de verontreiniging rond Schelpenhoek 69-87 om de stoffen propiofenon, 1,2 dichloorethaan en benzeen. De afgelopen maanden is onderzocht welke stoffen op welke plaats en tot welke diepte in de bodem zitten. Vervolgens is een plan opgesteld om alle verontreiniging weg te halen, ook die van de calamiteit van februari onder en in de tien woningen aan Schelpenhoek 69-87. Verder is bekeken of nog achterhaald kon worden op welke wijze de verontreinigde stoffen in de grond terecht zijn gekomen. Dat is helaas niet te achterhalen.
De conclusie in het saneringsplan is dat het het beste is om de verontreiniging in de buitenruimte gelijktijdig weg te halen met de eerdere verontreiniging in de kruipruimten van de woningen en in de woningen zelf. Daarover is inmiddels overleg geweest met de provincie (die toezicht houdt op bodemsaneringen) en met woningcorporatie Rochdale (eigenaar van de betrokken woningen) om tot een gezamenlijke aanpak te komen.

Zoals in de berichtgeving over de reconstructie van de wijk aangegeven, is het de bedoeling dat de sanering gelijktijdig plaats vindt met de werkzaamheden aan het betreffende deel van de straat Schelpenhoek. Die staan gepland in januari/februari 2011. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de overlast voor de omgeving en voor de buurtbewoners zoveel mogelijk beperkt blijft. Bovendien zal naar verwachting in deze koude periode de stankoverlast van het te verwijderen propiofenon minder groot zijn dan bij uitvoering in het voorjaar of zomer.

Om bewoners over de aanpak van de verontreiniging te informeren organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst voor geĂŻnteresseerden op maandagavond 17 januari a.s. om 20.00 uur in het gemeentehuis. Op deze avond is er informatie over het saneringsplan, de planning van de werkzaamheden en de gevolgen daarvan voor de omgeving. Er zijn diverse deskundigen beschikbaar om vragen te beantwoorden en er is gelegenheid om vragen te stellen en suggesties te doen.

---