Rijksoverheid

geweld

Politie zegt nee tegen agressie en geweld

Nieuwsbericht | 20-12-2010

Ook de politie zet zich in voor een veilige publieke taak. Want agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak vindt het kabinet onacceptabel.

De 26 politiekorpsen en de Politieacademie implementeren het protocol `Geweld tegen politieambtenaren', dat aangeeft wat politiemedewerkers moeten doen als zij te maken krijgen met agressie en geweld. Tegelijkertijd worden de landelijke afspraken voor de aanpak van agressie en geweld tegen alle medewerkers met een publieke taak toegepast. Deze afspraken geven aan dat politie en Openbaar Ministerie hoge prioriteit geven aan de opsporing en vervolging van verdachten van dit soort incidenten.

Alle 65.000 politiemedewerkers moeten volgens de nieuwe afspraken werken. Kort gezegd moeten ze twee dingen weten: `Wat moet ik doen als ik te maken krijg met agressie en geweld', en `Wat moet ik doen voor anderen met een publieke taak die dit meemaken'. Om dit voor elkaar te krijgen is de politie, is samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bezig met een groot communicatietraject. Dit communicatietraject omvat allerlei activiteiten en middelen, zoals bijeenkomsten, presentaties aan de medewerkers, de verspreiding van een brochure en een serie posters, informatie op de intranetten van de korpsen en communicatie via e-mail. Ook wordt er aandacht besteed aan de communicatie naar de burger, om aan te geven wel gedrag de politie wel en niet accepteert. Dit alles om agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak terug te dringen en zo aan een veilige samenleving te werken.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Zie ook


* Agressie en geweld | Onderwerp | VenJ, BZK, SZW
* Politie | Onderwerp | VenJ

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051