Rechtbank Maastricht


Gemeente Heerlen wint kort geding

De gemeente Heerlen wint als onteigenaar kort geding en kan starten met de aanleg van het laatste gedeelte van de Binnenring ter ontsluiting van de gemeenten Landgraaf en Heerlen.

De gemeente is gedagvaard voor de voorzieningenrechter te Maastricht tot -onder meer- het niet uitvoeren van de voorgenomen werkzaamheden aan het "laatste gedeelte" van de Binnenring die voor het overige gereed is. Daaraan wordt ten grondslag gelegd dat (het aanbod tot) de inschrijving van het vervroegd onteigeningsvonnis onrechtmatig is en die inschrijving moet worden teruggedraaid. Met de gemeente is de voorzieningenrechter van oordeel dat de gemeente het vervroegd onteigeningsvonnis mocht laten inschrijven. De voorzieningenrechter heeft onder meer overwogen:

"Een redelijke uitleg en toepassing van die wettelijke bepaling (artikel 54m lid 1 Onteigeningswet, redactie) brengt dan ook met zich mee - waarbij ook recht wordt gedaan aan de door de wetgever vastgelegde mogelijkheid van vervroegde onteigening - dat die inschrijving binnen twee maanden na het arrest van de Hoge Raad dient plaats te vinden. Deze uitleg sluit ook aan bij de door eisers zelf onder punt 32 van hun dagvaarding aangehaalde memorie van toelichting bij artikel 54m Onteigeningswet. Een andere uitleg van de bedoelde bepaling zou van de vervroegde onteigening een sterk vertraagde onteigening maken. Dit zou zo zeer indruisen tegen doel en strekking van de wet dat de voorzieningenrechter daarin niet kan meegaan."

LJ Nummer

BO8067

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 20 december 2010 Naar boven