Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht: Eerste onderzoeksresultaten naar ringrotbesmetting in Flevoland

Het onderzoek naar 2 ringrotverdenkingen in Flevoland leidt naar 1 pootgoedbedrijf. Inmiddels is bij een 3e bedrijf een ringrotverdenking vastgesteld. Dit bedrijf heeft ook een relatie met het bewuste pootgoedbedrijf.

Tijdens een integrale toetsing in oktober jongstleden is een ringrotverdenking op een bedrijf in Flevoland vastgesteld. De nVWA startte daarna een traceringsonderzoek waarbij de ringrotverdenking op een 2e bedrijf in Flevoland aan het licht kwam. Het laboratoriumonderzoek op het 1e bedrijf is afgerond; de verdenking is bevestigd en de betreffende partij is besmet verklaard. Van alle andere pootgoedpartijen op het bedrijf is de pootgoedstatus ontnomen. Op het 2e bedrijf is een groot aantal verdachte monsters in een zusterpartij van de besmette partij gevonden. Ook zijn verdenkingen gevonden in een niet `klonaal' (genetisch) verwante partij van hetzelfde ras en dezelfde herkomst. Het laboratoriumonderzoek hiervan is nog niet afgerond. Gezien het aantal verdachte monsters acht de nVWA het zeer waarschijnlijk dat de partijen besmet zijn.

Het 2e bedrijf is de toeleverancier van het pootgoed aan het 1e bedrijf. Voor de teelt 2008 heeft het bedrijf moedermateriaal ontvangen uit Duitsland en dit 3 jaar nageteeld op het eigen bedrijf. Een deel van oogst 2009 is afgezet naar het 1e bedrijf en een deel van oogst 2008 is afgezet naar een bedrijf in de Wieringermeer. Bij dit bedrijf is nu ook een ringrotverdenking vastgesteld. Als deze verdenking definitief wordt bevestigd worden de `klonaal' verwante partijen bij andere pootgoedtelers `waarschijnlijk besmet' verklaard en zijn die partijen geen pootgoed meer. De nVWA voert nog nader onderzoek uit naar mogelijke verspreidingsrisico's.

De nVWA heeft van de Duitse autoriteiten geen informatie ontvangen waaruit blijkt dat het Duitse bedrijf een relatie heeft met ringrot. De nVWA ziet op grond van deze informatie en het uitgevoerde onderzoek geen aanleiding maatregelen te nemen voor pootgoed dat gerelateerd is aan de Duitse toeleverancier. De bewuste partijen zijn vrijgegeven door de nVWA.

Meer informatie:

- Informatie over ringrot

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA op (070) 448 46 46.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.