Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Naar een meer competitieve en duurzame zuivelsector in Zuidoost-Azië

20 dec 2010

Op 8 en 9 december werd in het Thaise Muak Lek de Dairy Expert Round Table Meeting âCompetitive Dairy Value Chains in South East Asiaâ gehouden, georganiseerd door Wageningen UR Centrum for Development Innovation en Wageningen UR Livestock Research, in samenwerking met de vertegenwoordiging van het Nederlandse ministerie van EL&I in Bangkok. Op deze regionale bijeenkomst bespraken deelnemers uit zes landen in Zuidoost-Azië hoe de relatief kleine lokale zuivelketens meer concurrerend en duurzaam kunnen worden. Daarnaast presenteerde het Nederlandse bedrijfsleven zich: FrieslandCampina, Nutreco, Nutrifeed en The Friesian, allen actief in deze regio.

In totaal waren ca. 100 deelnemers uit Thailand, Vietnam, de Filippijnen, Indonesië, Maleisië, Myanmar en Nederland aanwezig, onder wie vertegenwoordigers van overheden, kennisinstellingen, bedrijfsleven en boerenorganisaties. Ook waren er vertegenwoordigers van FAO en ILRI. De Landbouwraad in Bangkok (mr.drs. Daphne Dernison) verzorgde de opening, samen met de plaatsvervangende DG van het Thaise ministerie van Landbouw en Coöperaties.

Meer competitieve en duurzame zuivelsector
Het doel van de bijeenkomst was het samenbrengen van verschillende spelers uit de regio om ervaringen over beleid en âlessons learnedâ uit te wisselen en de uitdagingen en oplossingen te benoemen voor een meer competitieve en duurzame zuivelsector in Zuidoost-Azië. Het ontstaan van een regionaal netwerk van dairy experts was, met het oog op meer samenwerking, een belangrijk nevendoel.

Lokale context is bepalend
Tijdens de bijeenkomst zijn internationale ontwikkelingen, nationaal overheidsbeleid en de ervaringen, lessen en uitdagingen in de verschillende onderdelen van de keten aan de orde geweest. Duidelijk werd dat de meeste landen met dezelfde uitdagingen te maken hebben: het produceren van melk tegen een lagere kostprijs (verbeteren van productiviteit door beter management, efficiënter gebruik van middelen, het verlagen van transactiekosten in de keten) en het verbeteren van melkkwaliteit (uitbetaling naar kwaliteit). De lokale context bepaalt echter sterk de successen. In landen met een overheidsbeleid dat de groei van de sector sterk stimuleert (zoals Vietnam) is er ook een sterke groei van de lokale productie. In landen met een minder betrokken overheid en zonder een sterk op zuivel gericht bedrijfsleven (zoals de Filippijnen) is er nauwelijks groei. De rolverdeling tussen overheid en private sector is in veel landen slecht afgebakend.

Verbeteren van coördinatie en samenwerking
Coördinatie in de keten is in de meeste landen afwezig en/of beperkt zich vooral tot prijsstelling, zoals in Thailand. Verbeteren van de coördinatie en samenwerking in de keten, bijvoorbeeld door het opzetten van een dairy board (productschap) kan daaraan een bijdrage leveren. Om de lokale zuivelketens meer concurrerend te maken is naast een verbetering van de productiviteit en melkkwaliteit, een efficiëntere toelevering van inputs en diensten nodig. Het succesvol organiseren van deze toelevering door het bedrijfsleven (zuivelindustrie) werkt goed als de verwerker ook zeker kan zijn van de toelevering van melk. Meer afstemming tussen toeleverende en verwerkende bedrijven is daarom essentieel.

ASEAN
Zuidoost-Aziatische landen, verenigd in ASEAN, hebben veel gemeen als het gaat over de ontwikkeling van de zuivelsector en -ketens. Zuivel heeft nog geen traditie en de lokale melkproductie is relatief gering. De vraag naar zuivelproducten groeit echter gestaag en de afhankelijkheid van import neemt toe. De meeste lokale melk wordt geproduceerd op kleinschalige bedrijven (rond vijf koeien). Inefficiënties in de keten, lage productiviteit en melkkwaliteit, alsmede institutionele belemmeringen maken de lokale zuivelketens weinig concurrerend ten opzichte van importproducten die door vrijhandelsverdragen goedkoop op de lokale markt kunnen worden gezet.

Organisatie
Wageningen UR Livestock Research en Wageningen Centre for Development Innovation hebben in het kader van beleidsondersteunend onderzoek voor het ministerie van EL&I veel onderzoek gedaan naar het verduurzamen van zuivelketens in Thailand, Maleisië en de Filippijnen. In het kader van dit onderzoek werd deze bijeenkomst gefinancierd door het ministerie van EL&I. De bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met de AgsPart 2020 Foundation (Filippino Expertise Centrum voor Veehouderijontwikkeling), de landbouwvertegenwoordiging van het Nederlandse ministerie van EL&I in Bangkok en Thaise partners (het ministerie van Landbouw en Coöperaties, de Kasetsart en Suranaree Universiteiten, FrieslandForemost en de Thai Bovine Practioner Club).

Contact
ir. Bram Wouters
Tel. 0320 - 293 374

ir. Jan van der Lee