Gemeente Berkelland

buitendienst zijn volop bezig met gladheidbestrijding

Medewerkers buitendienst zijn volop bezig met gladheidbestrijding

Sneeuw en ijzel, het valt niet altijd mee in de winter. Zeker niet als het zo lang achtereen vriest, zoals de afgelopen weken.

strooiwagen

Medewerkers van de buitendienst van de gemeente Berlelland zijn dag en nacht zout aan het strooien tegen de gladheid.

Zeker niet als het zo lang achtereen vriest, zoals de afgelopen weken. De medewerkers van de buitendienst doen hun best om het leed zo veel mogelijk te verzachten. Hoe wordt de gladheid in Berkelland bestreden.

Even de enkele feiten op een rij...

* Sinds 25 november zijn 21 medewerkers van de buitendienst in ploegendienst dag en nacht in touw.

* Het aantal strooirondes, inclusief sneeuwschuiven, in deze periode bedroeg afgelopen week 23 (gemiddeld zijn dat er anders 25 gedurende een hele winter).

* Als wij de verwachting hebben dat de gladheid aanhoudt, dan worden overdag ook alle overige wegen gestrooid. Hierbij hanteren wij de onderstaande volgorde:

1. Parkeertereinen


2. Woonstraten


3. Overige wegen buiten de bebouwde kom

* Er wordt het nodige handwerk uitgevoerd om bruggetjes en dergelijke schoon te maken.

* Het strooien van alle wegen die niet in onze A en B-routes zitten, neemt veel tijd in beslag. Het kan daarom dagen duren voordat we alles hebben gestrooid. Daarnaast verschuift de prioriteit bij bijvoorbeeld sneeuwval direct naar de A en B-routes. We begrijpen dat het lastig is als wegen buiten de A en B-routes niet gestrooid zijn. Wij doen echter ons uiterste best om de gladheid te bestrijden en vragen hiervoor begrip. Waar niet gestrooid is blijft het oppassen, daarom vragen wij weggebruikers zich aan te passen aan de winterse omstandigheden. Daarnaast doen wij een beroep op onze inwoners om de stoepen voor hun woning sneeuwvrij te houden.


* Totaal was er vorige week circa 700 m3 zout verstrooid. Er zijn nog geen problemen om de zoutvoorraad op peil te houden. Overigens hadden we in Berkelland vorig jaar ook de hele winter voldoende zout om te kunnen blijven strooien.


* In het geldende uitvoeringsplan dat vorig jaar - na inspraak - is vastgesteld zijn aan de hand van de `wegcategorisering' bijbehorende strooiroutes bepaald. Prioriteit A: krijgen hoofdverkeersroutes (130 km). Deze worden ook `preventief gestrooid'.

Prioriteit B: geldt voor alle overige wegen met een ontsluitende functie en die waaraan voorzieningen gevestigd zijn als scholen en zorgcomplexen. Hier strooien we alleen als het glad is (160 km).
* Voor meer informatie over ons gladheidbestrijdingsplan kunt u kijken op www.gemeenteberkelland.nl .