Gemeente Berkelland


Onder de loep:

Hoofdlijn bezuinigingstaakstelling Programmalijn Sport 2010 - 2014'

loep

In de raadsvergadering van 7 december 2010 heeft de gemeenteraad gesproken over `Hoofdlijn bezuinigingstaakstelling Programmalijn Sport 2010 - 2014' . Hierin wordt een bezuiniging van 1,2 miljoen op de sport verder uitgewerkt. Hieronder vindt u de opvattingen van de verschillende fracties over dit onderwerp.

CDA

Voorstander van invoering van combinatiefuncties

Wij steunen het collegevoorstel, CDA vindt dat iedereen mee moet kunnen doen met sport. Niemand hoeft langs de kant te staan. Voor degene die niet kan sporten, blijft het minimabeleid onverkort bestaan.

CDA vindt het belangrijk goed met de sportverenigingen en de BSF (Berkellandse Sport Federatie) in gesprek te blijven om de taakstellingen te bereiken. Wij zijn blij met de toezegging van de wethouder die zei dat verzelfstandiging niet dwingend zal worden opgelegd. Men probeert door gesprekken tot overeenstemming te komen, waarbij er sprake is van keuze. CDA is voorstander van de invoering van combinatiefuncties. Wij verwachten voordeel op het gebied van onderwijs, cultuur en sport.

Gerard Hilhorst

D66

Sporter wordt door bezuinigingen relatief beperkt belast door contributieverhoging

D66 stelt tevreden vast dat de taakstelling evenwichtig is verdeeld binnen de programmalijn en volledig aansluit bij het coalitieakkoord. Ondanks de forse bezuiniging biedt het voldoende ruimte om sportbeleid anders vorm te geven. En tegelijk rekening te houden met het maatschappelijk, sociaal en cultureel belang van sport.Dat de sporter zélf maar in relatief beperkte mate wordt belast door contributieverhoging als gevolg van de bezuinigingen spreekt ons aan. We willen hierbij ook graag onze waardering uitspreken voor de wijze waarop de betrokken instanties en verenigingen positief meedenken en doen in de richting van oplossingen.

VVD

Privatisering van buitensportaccomodaties voortgezet, kansen voor zowel gemeente als sportvereniging

De VVD-fractie heeft ingestemd met het agendapunt "Hoofdlijn bezuinigingstaakstelling Programmalijn Sport 2010 - 2014". Deze hoofdlijn is een uitwerking van de algemene bezuinigingstaakstelling die ingezet is door een meerderheid van de raad. Naast deze taakstelling stelt het college geld beschikbaar voor maatschappelijke doelen in plaats van instellingen. Deze doelen zijn kennismaken, sportstimulering en sociale participatie voor de doelgroep tot en met 17 jaar en de 65-plusser. Wij zijn blij dat het beleid van privatisering van buitensportaccomodaties voortgezet wordt en zien daar kansen voor zowel gemeente als de sportvereniging. We zijn te spreken over de wijze waarop het college communiceert en het traject met de sportverenigingen ingaat.

PvdA

Valse verwachtingen

CDA, D66 en VVD willen 1,2 miljoen euro bezuinigen op sport. Daarbij wordt gezegd dat deze bezuiniging de sporter per jaar maximaal 5 euro 50 contributieverhoging kost. Dit komt door een verlaging van de subsidie voor de sportverenigingen. De PvdA heeft met voorbeelden aangegeven dat de bezuiniging ook leidt tot hogere verhuurtarieven van de sportaccommodaties. Dit leidt weer tot hogere contributies. De PvdA zal de komende tijd deze ontwikkeling zeer kritisch volgen.

Jan Zappeij, raadslid PvdA Berkelland

GB

Wederom ondoordacht en onzorgvuldig denken van een coalitie

De coalitie heeft niet door dat gemeente Berkelland bestaat uit vier grote kernen en vele kleine kernen en buurtschappen met ieder haar eigen cultuur en historie! Verenigingen zijn op het gebied van sport en cultuur ontstaan door en met een historische achtergrond. Velen zijn opgericht rond 1945, dus direct na de oorlog. Fuseren is uitgesloten! Behalve op vrijwillige basis.

Combinatiefuncties lossen volgens het college alle problemen op. Jammer van het vele geld, dat over de balk wordt gegooid! Er moesten toch veel ambtenaren verdwijnen? Dit is wederom ondoordacht en onzorgvuldig denken van een coalitie, die zelf op alle gebied geen oplossingen kan bedenken! Op een voetbalveld kan men wel korfballen, op een korfbalveld kan men niet voetballen!

OBL

De fractie OBL zet bij de sport in op privatisering

Het financieel gezond maken van Berkelland is hard nodig. Tekorten kunnen niet meer met lasten verhogingen ongedaan worden gemaakt, immers onze gemeente is al duur genoeg. OBL is tegen OZB-verhoging. Daarvoor is het nodig om alle bestaande subsidies te heroverwegen en te snijden in de subsidies voor cultuur welzijn en sport. De fractie OBL zet bij de sport in op privatisering en vinden wij het normaal dat de beoefenaars hun eigen deelname betalen. OBL is wel van mening dat alle kinderen op het veld of in de sporthal hun sport kunnen beoefenen. Hiervoor is OBL bereid subsidies te verstrekken.

GroenLinks

Wel bezuinigen, maar vooral via privatisering van velden en zalen

GroenLinks wil goed georganiseerde sport in Berkelland. We zijn tegen de bezuinigingen van het college. Een bedrag van 1.200.000 euro (ruim 33%) bij sport weghalen is niet nodig. Zie onze tegenbegroting. Het college beleid jaagt burgers op hoge kosten. Lidmaatschap van gymnastiekvereniging Geesteren kan 30 euro duurder worden. GroenLinks wil: Behoud van de subsidie van de Sportfederatie. Steun voor de volwassenensport, naast die voor de jeugd. Wel bezuinigen, maar vooral via privatisering van velden en zalen. Geen extra tariefsverhogingen.

Vier zwembaden zijn volgens landelijke norm boven onze stand. GL bezuinigt door naar `e'en (nieuw) binnenbad te gaan voor sport en recreatie plus twee buitenbaden.