ProRail

Persbericht

20-12-2010

Aannemer voor Sporen in Den Bosch gecontracteerd

Het eerste contract voor het project Sporen in Den Bosch wordt gegund aan aannemer Heijmans. Deze week wordt het contract getekend, het gaat om een bedrag van 26 miljoen euro. Dat laat ProRail weten. Het contract zorgt onder meer voor het vervangen van de bestaande Diezebrug en de bouw van een nieuwe brug voor het treinverkeer van âs-Hertogenbosch naar Nijmegen. Een nieuwe fly-over zorgt ervoor dat treinen vanuit Nijmegen het treinverkeer van en naar Utrecht ongelijkvloers kunnen kruisen.

Vervangen bestaande Diezebrug

In de eerste plannen voor de sporen rond Den Bosch was het vervangen van de bestaande spoorbrug over de Dieze niet meegenomen. Vervanging van de spoorbrug bleek echter veel voordelen voor de omgeving te hebben. De nieuwe brug is stiller dan de bestaande brug en draagt bij aan een verbetering van de sociale veiligheid én stedenbouwkundige inpassing in dit gebied. De bouw van de brug wordt geïntegreerd in het project Sporen in Den Bosch zodat de hinder voor het treinverkeer en de benodigde investeringskosten zo klein mogelijk zijn.

De gemeente âs-Hertogenbosch, provincie Noord-Brabant, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail hebben afspraken gemaakt over de financiering van het vervangen van de bestaande Diezebrug en afgelopen week de overeenkomst getekend.

De vormgeving van de nieuwe bruggen over de Dieze is gebaseerd op een ontwerp van architect Marius van den Wildenberg.

Tracébesluit

Naar verwachting wordt het Tracébesluit in het voorjaar van 2011 door de minister vastgesteld. De aannemer zal in de tweede helft van 2011 starten met de met de bouw van de nieuwe bruggen. Door nu alvast te gunnen heeft aannemer Heijmans voldoende tijd om zich voor te bereiden op de bouwperiode.

Sporen in Den Bosch

Het wordt steeds drukker op het spoor. In 2002 heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu een aantal knelpunten in het spoorwegnet aangegeven waarin geïnvesteerd moet worden om een optimaal spoorwegnet te creëren. Eén van deze knelpunten vormen de sporen in en rond âs-Hertogenbosch. Het project Sporen in Den Bosch zorgt ervoor dat âs-Hertogenbosch straks klaar is voor de toekomst.