Academisch ziekenhuis Maastricht

Toelichting hartfalen-gen onderzoek Publicatiedatum: 20-12-2010 Bron: CARIM Auteur: CARIM Datum: 20-12-2010

Woensdag 8 december 2010 is in diverse media aandacht besteed aan het nieuws over de ontdekking die de Maastrichtse onderzoeksgroep van Professor Leon de Windt heeft gedaan naar de werking van een nieuw molecuul en nieuwe inzichten in de mogelijkheden voor nieuwe behandeling van hartfalen.

Dit nieuws heeft ertoe geleid dat veel patiënten met hartfalen zich spontaan bij het Maastricht UMC+ meldden, om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek in de verdere ontwikkeling van een medicijn tegen hartfalen.

Onderzoeksweg Hartfalen is een ziekte waarvoor al verschillende behandelingen beschikbaar zijn. Meerdere medicijnen en ook speciale pacemakers worden ingezet om de klachten te verminderen en de prognose te verbeteren. Het onderzoek van De Windt is belangrijk, omdat het leidt tot het beter begrijpen van de ziekte hartfalen, inzicht dat zeker ook kan leiden tot nieuwe behandelmethoden. Echter voor deze nieuwe behandelmethoden van nut zijn voor de huidige patiënten met hartfalen is er nog een lange onderzoeksweg met hindernissen te gaan.

Richtlijnen De onderzoekers van het Maastricht UMC+ zijn nog niet zo ver gevorderd, dat onderzoek naar de effecten van het medicijn in de mens nu al mogelijk is. Er is nog zeker een aantal jaar nodig voor het testen van het medicijn in proefdieren, voordat toestemming kan worden gegeven voor het daadwerkelijk testen van een mogelijke behandeling van patiënten. Daarnaast zijn er strenge internationale richtlijnen waaraan onderzoekers zich moeten houden bij de ontwikkeling van veilige medicijnen. Wij kunnen om die reden helaas niet aangeven op welke termijn het onderzoek met mensen zal starten.

Informatie Als u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen op het gebied van hartfalen vragen wij u de websites van de Nederlandse Hartstichting en het Maastricht UMC+ te bezoeken. Daarnaast kunt u met vragen over uw ziekte bij uw eigen behandelend arts terecht. Hebt u algemene vragen over hartfalen of de behandeling ervan dan kunt u contact opnemen met de voorlichters van de informatielijn van de Hartstichting. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 - 13.00 uur via 0900-3000 300 (lokaal tarief).

Zie ook de websites van: het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM); informatie over harfalen van de Nederlandse Hartstichting en Maastricht UMC+