Gemeente Bergen op Zoom


Baggerwerk Kleine Melanen tijdelijk stil

Waterschap Brabantse Delta baggert samen met de gemeente Bergen op Zoom de Kleine Melanen. Het werk ligt echter alweer een aantal weken stil vanwege de aanhoudende vorst.

De Kleine Melanen is een voormalig heideven aan de rand van de woonwijken Meilust en Noordgeest. Op de bodem ligt een 90 centimeter dikke sliblaag op een ondergrond van veen. Deze laag brengt veel fosfaten in het water, die een voedingsbron zijn voor blauwalgen.

Onder de sliblaag ligt echter een veenbodem, die waarschijnlijk voor dezelfde problemen zorgt.

Egale bodem

Het waterschap verwacht daarom dat volledig wegbaggeren van het slib niet zinvol is. Daarom wordt slechts een deel van het slib afgegraven om zo voldoende waterdiepte en een egale waterbodem te krijgen. Daar bovenop komt een laag zand gemengd met Phoslock. Dit is een product op basis van kleimineralen waar de fosfaten zich aan gaan hechten. Door deze aanpak hoopt het waterschap de blauwalgen in de Kleine Melanen tegen te gaan.

Planning

Zodra het ijs is gedooid, gaat het waterschap aan de slag met het baggeren van de Kleine Melanen. De werkzaamheden moeten in het voorjaar klaar zijn. Als het koude weer echter blijft aanhouden, zal het werk pas later in 2011 worden afgerond.