Designkranen bieden gezond drinkwater

20/12/2010 16:54

Zeromix BV

Designer Roderick Vos heeft voor het Arnhemse bedrijf Zeromix kranen ontworpen in de Japanse stijl. Dankzij de samenwerking tussen de designer en de fabrikant van kranen, is er een serie designkranen beschikbaar met gezond drinkwater. Het gaat om de eerste lood- en nikkelvrije kraan ter wereld met ook nog eens een exclusief design. Vanaf eind december zijn de kranen uit de Sozu-reeks leverbaar.

Het Arnhemse bedrijf Zeromix is na lang onderzoek in staat gebleken om via een speciaal procedé kranen te produceren uit loodvrij messing. Daarnaast wordt alle aanraking in de waterweg met nikkel en chroom vermeden. Waardoor de kraan zonder deze zware metalen geproduceerd wordt. Designer Roderick Vos gaf deze lood- en nikkelvrije kranen vorm. Dankzij deze samenwerking is er een unieke kraan op de markt beschikbaar die de thema's gezondheid en design combineert.

Samenwerking

Zeromix is erg blij met de samenwerking. Ronald Kort, directeur van Zeromix: "We zijn erg vereerd dat Roderick Vos voor ons aan de slag is gegaan. We zien een belangrijke meerwaarde in de combinatie van design en gezondheid. Door onze krachten te bundelen komen we tot een prachtig resultaat."

Sozu

Roderick Vos liet zich bij de ontwikkeling van de Sozu-reeks inspireren op een fontein die voorkomt in traditionele Japanse tuinen. Roderick Vos: "De traditionele 'Sozu' bestaat uit een holle draaibare arm van bamboe, bevestigd aan een verticale buis. Zodra de draaibare arm is volgelopen met water, slaat deze om en kan je het water gebruiken. Ik heb me door de vorm van deze traditionele kraan laten inspireren bij het ontwerp van de kranen voor Zeromix." Op dit moment zijn er nóg twee nieuwe kranen in ontwikkeling die begin 2011 verschijnen.

Roderick Vos

Als designer deed Roderick Vos ervaring op over de hele wereld. Hij werkte onder andere in München en Tokyo en woonde zes jaar in Indonesië. Sinds 2004 richt hij zich samen met zijn vrouw Claire Vos Teeuwen, vanuit Studio Roderick Vos, volledig op productvormgeving. Zijn aanpak is zeer intuïtief en prototypes worden al in een vroeg stadium in het proces gemaakt. Zo komt hij tijdens het creatieve proces al in aanraking met alle aspecten van vorm, materiaalbehandeling. Roderick Vos: "Het begrijpen van productieprocessen is mijns inziens de basis voor een goed ontwerp."

Drinkwater

Dagelijks gebruiken Nederlanders ongeveer 128 liter drinkwater per persoon. Het grootste gedeelte daarvan gebruiken we voor het toilet, de wasmachine en de douche. De rest gebruiken we voor reinigingsactiviteiten, voedsel bereiding en natuurlijk als drinkwater. Hoewel het leidingwater in Nederland van hoge kwaliteit is, geven de meeste kranen toch nog zware metalen af. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de volksgezondheid.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.porsderidder.nl/documenten/Zeromix/MediaDatabase/MediadatabaseZeromix