Kamer schrapt steun dienstverlening in ontwikkelingslanden

20/12/2010 17:02

VNG

Persbericht

Steun aan betere gemeentelijke dienstverlening in ontwikkelingslanden door Tweede Kamer geschrapt

Belangrijk werk om de dienstverlening van gemeenten aan burgers in 17 ontwikkelinglanden op het gebied van afvalverzameling, water, huisvesting en registratie te verbeteren, dreigt plotseling tot een eind te komen. Dat komt omdat de Tweede Kamer op 16 december j.l. een amendement heeft aangenomen op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken om in 2011 de financiën voor het LOGO South programma tot nul te reduceren. Via LOGO South werken 50 Nederlandse gemeenten en waterschappen samen aan de versterking van het lokaal bestuur in 17 ontwikkelingslanden.

Wat is het gevolg?

Het geld voor het beschikbaar stellen van expertise van gemeenten en waterschappen uit Nederland voor het opzetten van bevolkingsregistraties, het beter verzamelen en verwerken van huisafval, het bieden van schoon drinkwater en goede huisvesting alsmede voor het stimuleren van lokaal economische ontwikkeling valt weg. Gemeenten en hun verenigingen in 17 ontwikkelingslanden worden hiermee ernstig gedupeerd.

Het amendement kent de euro 5,5 miljoen die voor de uitvoering van LOGO South in 2011 gereserveerd was, toe aan de internationale organisaties UNAIDS en het GFATM voor HIV en Aids programma's. Ten opzichte van 2009 was overigens al euro 2 miljoen gekort op het LOGO South programma. De VNG is niet alleen verontwaardigd over de miskenning van de kwaliteit en effectiviteit van het LOGO South programma maar ook over de teleurstellende besluitvorming in de Tweede Kamer.

LOGO South: effectief, efficiënt en ontwikkelingsrelevant

Het LOGO South programma is in 2010 als bijzonder positief geëvalueerd door de universiteiten van Amsterdam en Utrecht. De uitwisseling van gemeentelijke expertise levert een significante bijdrage aan de versterking van het lokaal bestuur in ontwikkelingslanden, dat door decentralisatie en urbanisatie voor grote opgaven staat. Gemeenten in het Zuiden vragen om de kennis van ervaren gemeenten, zoals de Nederlandse. De uitvoering van LOGO South vindt plaats in nauwe afstemming met de nationale regeringen en donororganisaties in de ontwikkelingslanden.

LOGO South: teleurstellende besluitvorming Tweede Kamer

De VNG is verontwaardigd dat een krappe meerderheid in de Tweede Kamer zonder aandacht voor de kwaliteit en het belang van het programma, en zonder respect voor de bestaande afspraken het hele budget in één keer schrapt. In overleg met het ministerie had de VNG reeds in april 2010 een meerjarig programmavoorstel ingediend om LOGO South na 2010 te kunnen voortzetten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken was vol lof over de kwaliteit van het programma. De concept subsidiebeschikking voor 2011 was door de VNG al ontvangen.

Op basis van de positieve reactie van het ministerie heeft de VNG inmiddels ook hoge verwachtingen gewekt bij de lokale overheden in ontwikkelingslanden. Institutionele samenwerking vergt immers continuïteit. Het geeft geen pas om 8 maanden na indiening, en twee weken voor de start van het - voortgezette - programma, dit alles van tafel te vegen. Die onzorgvuldigheid schaadt niet alleen de gemeenten en hun verenigingen in ontwikkelingslanden en de VNG, maar maakt van de Nederlandse overheid een onbetrouwbare partner

De behandeling van het amendement werd voorafgegaan door de motie Dijkhoff. Kern van deze motie: lokale overheden mogen zich niet met ontwikkelingssamenwerking bezighouden. De motie kreeg alleen de steun van de VVD en PVV en werd verworpen. Daarna kwam het eerder genoemde amendement in stemming. Voorafgaand aan de stemming had staatssecretaris Knapen het amendement ontraden. Knapen refereerde daarbij aan "de heldere afspraak dat LOGO South zijn activiteiten kan continueren". Zonder verdere discussie werd het amendement echter met 74 stemmen voor (VVD, PVV, SP, SGP en Partij voor de Dieren) en 72 stemmen tegen (CDA, PvdA, D'66, Groen Links en ChristenUnie) aangenomen.

Den Haag, 20 december 2010