Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS-jaaroverzichten: zes keer 2010

HILVERSUM, 16 november 2010 - In de laatste twee weken van 2010 kijkt de NOS met zes aparte programma's vanuit verschillende perspectieven terug op het afgelopen kalenderjaar. Het 'koninklijk' jaaroverzicht is maandag 20 december de eerste in de rij, gevolgd door 'nieuwkomer' NOS Over de Doden (woensdag 22 december), het jaaroverzicht van het NOS Jeugdjournaal (zondag 26 december) en de nieuwskroniek van 2010 van het NOS Journaal (maandag 27 december). Op sportgebied zijn er terugblikken op de Olympische Spelen en het WK voetbal op respectievelijk dinsdag 28 en woensdag 29 december. De uitzending NOS Over de Doden maakt dit jaar haar 'debuut' in de eindejaarsserie. Hierin wordt stilgestaan bij de verhalen over bekende én onbekende mensen uit binnen- én buitenland die in de afgelopen twaalf maanden zijn overleden.

Onderstaand een korte omschrijving van de zes programma's waarin de NOS het jaar 2010 nabeschouwt:

NOS Oranje Jaaroverzicht 2010

Maandag 20 december - 22.10-22.55 uur (Nederland 1)

Presentatie: Astrid Kersseboom

Herhaling: zaterdag 1 januari - 18.50-19.35 uur (Nederland 2)

Ook dit jaar zendt de NOS een speciaal jaaroverzicht uit dat de belangrijkste gebeurtenissen waar koningin Beatrix en haar familie bij waren betrokken nog eens voor het voetlicht brengt. Presentator Astrid Kersseboom blikt aan de hand van oude en nieuwe beelden terug. In deze editie van het NOS Oranje Jaaroverzicht wordt onder meer de rol en het optreden van de Koningin bij de recente kabinetsformatie belicht en is nog niet eerder uitgezonden beeldmateriaal te zien van de traditionele fotosessie met Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane. Ook wordt stilgestaan bij de 'Damschreeuwer' tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam, het 'theelichtjesincident' op Prinsjesdag en het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Noorwegen. Tenslotte staat de NOS stil bij de groeiende belangstelling bij de makers van dramaseries waarin de koninklijke familie figureert.

NOS Over de Doden 2010

Woensdag 22 december - 22.45-23.35 uur (Nederland 2)

Presentatie: Herman van der Zandt

Herhaling: vrijdag 24 december - 15.05-15.55 uur (Nederland 2)

NOS Over de Doden 2010 is een programma over .... het leven. De laatste week van het jaar staat traditioneel in teken van reflectie, terugkijken en vooruitblikken. Ook in Over de Doden wordt de balans opgemaakt, maar niet op een zwaarmoedige manier. De mensen voor wie de NOS het spreekwoordelijke kaarsje opsteekt, hebben allen iets bijzonders gedaan of gepresteerd. Het is een eerbetoon aan een aantal bekende overledenen, maar ook voor onbekende(re) mensen die ons in 2010 zijn ontvallen.

NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2010

Zondag 26 december - 18.55-19.30 uur (Z@pp)

Herhaling: vrijdag 31 december - 16.20-17.00 uur (Z@pp)

Aan het einde van 2010 kijkt ook het NOS Jeugdjournaal traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar. Het programma zoekt daarvoor kinderen op die dit jaar nauw betrokken waren bij groot en klein nieuws. 'Hoe hebben zij dat nieuws destijds ervaren en hoe kijken ze er nu op terug?'. Onderwerpen die onder meer langskomen zijn de vliegtuigramp in Tripoli, de komst van het nieuwe kabinet van Mark Rutte en het wereldkampioenschap voetbal In Zuid-Afrika. In het Jeugdjournaal Jaaroverzicht ook weer veel positief nieuws: kinderen die heldendaden verrichtten en het opvallendste dierennieuws van 2010.

NOS Journaal Jaaroverzicht 2010

Maandag 27december - 20.35-21.35 uur (Nederland 1)

Presentatie: Rik van der Westelaken en Dominique van der Heyde

Herhaling: zondag 2 januari 2011 - 16.55-17.55 uur (Nederland 1)

De val van het kabinet Balkenende IV vanwege de 'kwestie Uruzgan', de verkiezingen waarbij het CDA dramatisch verloor, een moeizame kabinetsformatie en uiteindelijk een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Politiek Den Haag heeft meer dan ooit zijn stempel gedrukt op een bewogen nieuwsjaar. In het NOS Journaal Jaaroverzicht 2010, gepresenteerd door Rik van de Westelaken en Dominique van der Heyde, vormen deze Haagse gebeurtenissen dan ook de rode draad.

Maar er gebeurde natuurlijk veel meer in 2010. Bijvoorbeeld een verwoestende aardbeving in Haïti, zware overstromingen in Pakisten, de vliegramp bij Tripoli, het WK Voetbal in Zuid-Afrika en de redding van de Chileense mijnwerkers. Op deze en andere gebeurtenissen wordt ook uitgebreid teruggekeken. Daarnaast wordt in vier 'seizoensblokken' het kleinere nieuws chronologisch weergegeven.

NOS Studio Sport Jaaroverzicht Olympische Spelen 2010

Dinsdag 28 december - 22.30-23.45 uur (Nederland 1)

Presentatie: Mart Smeets

Herhaling: donderdag 30 december, Nederland 1, 15.40-16.55 (Nederland 1)

De mooiste beelden van de Nederlandse hoofdrolspelers van de Olympische Spelen 2010 én hun herinneringen vormen de hoofdmoot van de terugblik op de meest recente editie van de Olympiade. Hoogtepunten waren er voor de Oranje-equipe met een medailleoogst van vier gouden plakken, eenmaal zilver en drie keer brons. Maar er waren ook sportieve dieptepunten. Bijvoorbeeld voor Sven Kamer - door de foute wissel tijdens zijn race op de tien kilometer ging een 'zekere' medaille verloren. En dan was er nog Edwin van Calker, die zich daags voor de wedstijd van de Olympische viermansbob terugtrok omdat hij zich niet in staat achtte de ijsbaan in Whistler te beheersen. De NOS kijkt met direct betrokkenen, onder wie de vier gouden medaillewinnaars Sven Kramer, Nicolien Sauerbreij, Mark Tuitert en Ireen Wüst, terug op 'hun' spelen. Mart Smeets gaat terug naar Vancouver om te zien wat de spelen de Canadese stad hebben opgeleverd en wat er van het 'Olympisch gevoel' is overgebleven.

NOS Studio Sport Jaaroverzicht WK voetbal 2010

Woensdag 29 december - 22.25-23.25 uur (Nederland 1)

Herhaling: vrijdag 31 december - 15.55-16.55 uur (Nederland 1)

Eenendertig dagen lang bepaalde het Nederlands voetbalelftal voor een groot deel de gemoedstoestand in ons land. En die was euforisch, want Oranje speelde in Zuid-Afrika voor de derde keer in de historie een WK-finale. En weer werd, helaas, verloren. De wekenlange Oranjekoorts bereikte een hoogtepunt tijdens de boottocht en huldiging van de selectie in Amsterdam. Bert Maalderink, al ruim zes jaar de vaste 'Oranjewatcher' van de NOS, keek exclusief met Wesley Sneijder terug op het toernooi. De nabeschouwing op de Oranjesuccessen door de ogen van de middenvelder van Oranje - topscorer van het WK en genomineerd door de titel 'beste voetballer van de wereld' - vormt de 'oranje draad' van de uitzending. In een uur nog één keer alles over het reilen en zeilen van het Nederlands elftal in Zuid-Afrika, inclusief de mooiste voetbalbeelden van de mondiale eindronde.