Ouderen gaan slow daten tijdens kerstdiners van Ouderenfonds

17/12/2010 06:00

Nationaal Ouderenfonds

Tijdens de kerstdiners die het Nationaal Ouderenfonds op maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 december organiseert bij 35 Van der Valk vestigingen door het hele land, gaan zo'n 3.500 eenzame ouderen 'slow daten'. Tijdens de voor hen gratis meergangendiners leren ze op een ongedwongen en leuke manier andere ouderen uit hun buurt kennen. Als het na een hele avond tafelen en entertainment klikt tussen de ouderen, worden hun adresgegevens uitgewisseld via van tevoren gemaakte kaartjes.

Op alle 35 van der Valk locaties is gezorgd voor entertainment. Zo worden bij Hotel Breukelen zo'n 80 ouderen bediend door jeugd, dit onder het motto: jong voor oud. Daarnaast vertelt Ouderenfonds ambassadeur John Bernard samen met zijn kleindochter een kerstverhaal. Het kinderstrijkorkest Fancy Fiddlers treedt ook op.

Dit jaar worden de kerstdiners voor de 8e keer georganiseerd in samenwerking met Van der Valk. "Ouderen voelen zich tijdens de feestdagen extra eenzaam, legt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds uit. "Met kerst verwacht iedereen het gezellig te hebben. Als dan hélemaal niemand naar je omkijkt, geeft dat een extra eenzaam gevoel." Onder ouderen is er een enorme eenzaamheid: zo krijgen 200.000 ouderen minder dan 1 keer per maand of zelfs nooit bezoek. "Met de kerstdiners geven we hen niet alleen een prachtige avond, we hopen ook dat ze er een vriendschap aan over houden," legt Jan Romme uit.

Slow daten

Ouderen leggen moeilijk nieuwe contacten: niet alleen omdat hun gezondheid dat vaak niet toelaat, maar ook omdat ze niet de gelegenheid hebben om op plekken te komen waar ze andere ouderen op een leuke manier leren kennen. Daarom begint het Nationaal Ouderenfonds met slow daten: op een gezellige en rustige manier kijken of het klikt met iemand; of je nog eens met iemand af wil spreken. Ouderen die een 'klik' hebben, wisselen hun contactgegevens uit, waarna hopelijk langdurige contacten ontstaan.

De ouderen die aan de kerstdiners bij Van der Valk deelnemen, zijn gevonden o.a via de Thuiszorg, Stichting Welzijn Ouderen, kerken, het Rode Kruis en de Zonnebloem. Vrijwilligers organiseren de diners en serviceclub Lions verzorgt in veel plaatsen het vervoer van de ouderen. Bedrijven en particulieren kunnen de kerstdiners sponsoren via: www.ouderenfonds.nl of 030-6567774.

Het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland die het moeilijk hebben door middel van concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de ComputerPlusBus, de Thuisadministratie en de kerstdiners i.s.m. Van der Valk. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en het stimuleren van sociale contacten van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

Deelnemende Van der Valkvestigingen

Van der Valk locatie Datum

Hotel Akersloot maandag 20 december

Hotel Arnhem maandag 20 december

Hotel Assen maandag 20 december

Hotel-Vogelpark Avifauna, in Alphen a/d Rijn woensdag 22 december

Hotel De Biltsche Hoek, De Bilt maandag 20 december

Hotel Breukelen maandag 20 december

Hotel Bijhorst, in Wassenaar maandag 20 december

Hotel Cuijk dinsdag 21 december

Hotel Drachten woensdag 22 december

Hotel Eindhoven dinsdag 21 december

Hotel Emmeloord maandag 20 december

Hotel Gilze-Rijen, in Gilze maandag 20 december

Hotel Goes maandag 20 december

Hotel Groningen-Westerbroek maandag 20 december

Hotel Haarlem Zuid donderdag 16 december

Hotel Heerlen maandag 20 december

Hotel Hengelo dinsdag 21 december

Hotel Houten dinsdag 21 december

Hotel Leiden dinsdag 21 december

Hotel Maastricht donderdag 16 december

Hotel Middelburg maandag 20 december

Hotel Nieuwerkerk dinsdag 21 december

Hotel Nuland maandag 20 december

Hotel Ridderkerk maandag 20 december

Hotel Sassenheim maandag 20 december

Hotel Schiphol maandag 20 december

Hotel Sneek maandag 20 december

Hotel Stein-Urmond maandag 20 december

Hotel Tiel maandag 20 december

Hotel Venlo vrijdag 24 december

Hotel Volendam donderdag 16 december

Hotel Vianen maandag 20 december

Hotel De Witte Bergen, Eemnes (Laren) maandag 20 december

Hotel Wolvega maandag 20 december

Motel De Wouwse Tol, Bergen op Zoom dinsdag 21 december





http://www.ouderenfonds.nl