Raad van State


maandag 20 december 2010
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Gelderland van het inpassingsplan 'Rondweg N348 Zutphen-Eefde'. Het plan maakt de aanleg van een rondweg mogelijk. De aanleg van deze rondweg moet volgens de provincie de verkeersproblemen in Zutphen-Noord en Eefde oplossen en de bereikbaarheid van het bedrijventerrein De Mars verbeteren. De huidige provinciale weg N348 loopt door de bebouwde kom van Zutphen-Noord en Eefde. Provinciale staten willen verkeersopstoppingen, geluids- en stankoverlast en barrièrewerking van de huidige weg verminderen. Verder willen zij dat de verkeersveiligheid en de leefbaarheid voor omwonenden toeneemt. Een aantal omwonenden en de stichting E.G.E.L. komen tegen het inpassingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn juist bang voor gezondheidsrisico's en voor geluids- en stankoverlast door toename van verkeer. Sommigen vinden dat provinciale staten vooral voor dit tracé hebben gekozen om het bedrijventerrein beter bereikbaar te maken. Anderen vinden dat de verkeersproblematiek niet verbetert en dat provinciale staten daarom de oostelijke variant van de weg beter hadden moeten onderzoeken. Bovendien vinden zij dat de nieuwe weg het natuurgebied De Enk zal aantasten. De eigenaars van de historische buitenplaats 't Klaphek - dat deel uitmaakt van het landgoed Het Wolferinck - zijn het er ten slotte niet mee eens dat de nieuwe rondweg in de buurt van de buitenplaats komt te liggen. (zaaknummer 201006773/1)
10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Heerhugowaard van het bestemmingsplan 'Waterskibaan'. Het plan maakt een waterskibaan en een theehuis mogelijk in een natuur- en recreatiegebied aan de zuidkant van Heerhugowaard. Twee bewoners van de Middenweg zijn het niet eens met de komst van de waterskibaan. Zij vrezen overlast en aantasting van hun woongenot. Verder vinden zij de waterskibaan niet passen in dit recreatie- en natuurgebied, omdat het gebied al vrij vol is en omdat een deel van het gebied door de waterskibaan niet meer vrij toegankelijk zal zijn. Daarom komen zij tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerhugowaard heeft verleend voor de waterskibaan, een clubgebouw, een motorhuis en een steiger aan het Strand van Luna in de gemeente. Omdat het bestemmingsplan dit niet mogelijk maakte toen de bouwvergunning werd verleend, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. Een van de omwonenden komt tegen de bouwvergunning in hoger beroep bij de Raad van State. De rechtbank in Alkmaar verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummers 201003945/1 en 201002915/1)

11.15 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft verleend voor een bestaande UMTS-antenne op kantoorpand Berghoeftoren aan de Lovinklaan in Arnhem. Omdat het bestemmingsplan een antenne op die locatie niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. Een omwonende vreest gezondheidrisico's als gevolg van straling van de antenne. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Arnhem verklaarde in april 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201005273/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om een zogenoemde verklaring van geen bezwaar af te geven. Het gemeentebestuur van Boxmeer had om die verklaring verzocht, omdat in het bestemmingsplan abusievelijk geen bouwblok is opgenomen voor de uitbreiding van een nertsenhouderij aan In 't Spiek in Rijkevoort. Het gemeentebestuur heeft de verklaring nodig om vrijstelling van het bestemmingsplan te kunnen verlenen aan de nertsenhouderij. Die wil haar bedrijf uitbreiden met vijf nertsensheds, een mestput, en een bedrijfswoning met garage. Het provinciebestuur wil de verklaring niet afgeven, omdat de nertsenhouderij dan te groot zou worden. Dit zou in strijd zijn met provinciaal beleid dat bouwblokken van maximaal 2,5 hectare toestaat in zogenoemde verwevingsgebieden. De nertsenhouderij is het niet eens met de weigering om een verklaring van geen bezwaar af te geven en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de nertsenhouderij ongegrond. (zaaknummer 201004760/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.