Gemeente Gaasterlân-Sleat


Brede steun voor fusiegemeente De Friese Meren


Op donderdag 2 december 2010 liep de periode af waarin iedereen een formele zienswijze in kon dienen op het herindelingsadvies voor de nieuw te vormen gemeente De Friese Meren. Ook vonden in deze periode de gesprekken met de buurgemeenten plaats. De balans is nu opgemaakt. Er zijn als reactie op het herindelingsadvies slechts acht zienswijzen ingediend, waarvan twee negatief. Dit erg lage aantal sterkt de stuurgroep in de gedachte een breed gedragen traject te hebben gestart.

Wat vooral opvalt zijn twee positieve zienswijzen die breed zijn onderschreven. De eerste is van de drie ondernemersverenigingen van de afzonderlijke gemeenten (Businessclub Gaasterlân-Sleat, Vereniging voor Bedrijven Lemsterland en Ondernemersvereniging Skarsterlân). Zij stellen groot belang in deze fusie en verwachten meer ontwikkelingsmogelijkheden voor het bedrijfsleven in het algemeen en de toeristisch-recreatieve sector in het bijzonder. Een tweede zeer positieve zienswijze komt van acht plaatselijke belangen uit Skarsterlân, gelijkmatig verdeeld over de huidige gemeente. Zij "ondersteunen met kracht het ontwerp-herindelingsadvies". Zij stellen dat aan het criterium voor maatschappelijk draagvlak in ruime mate wordt voldaan.

Vervolgens was er nog een positieve zienswijze van een inwoner en een zienswijze van de gemeente Boarnsterhim, die in feite het amendement omvat van de gemeenteraad van Boarnsterhim om de plaats Terherne bij de nieuw te vormen gemeente De Friese Meren te voegen.

Verder waren er twee zienswijzen van inwoners die uitsluitend suggesties bevatten voor de naam van de nieuwe gemeente, één zienswijze, van de gemeente Heerenveen, gericht tegen de fusieplannen en één zienswijze van een individuele burger tegen zowel de werknaam als de fusieplannen.

Gesprekken met de buren
Daarnaast zijn alle buurgemeenten uitgenodigd voor een gesprek. Met de drie buurgemeenten die vanaf 1 januari opgaan in de gemeente Súdwest Fryslân (Nijefurd, Wymbritseradiel en Sneek) heeft de stuurgroep een positief gesprek gehad, waarbij van beide kanten de wens tot samenwerking is uitgesproken. Ook met de gemeente Noordoostpolder is een positief gesprek geweest, waarbij de wil tot samenwerking is uitgesproken.

Het afwijzende standpunt van Heerenveen is inmiddels bekend. In een open gesprek zijn beide standpunten toegelicht en verduidelijkt. De stuurgroep heeft in het gesprek nogmaals aangegeven met Heerenveen constructief te willen samenwerken.

Weststellingwerf, Steenwijkerland en Enkhuizen hebben tenslotte aangegeven geen behoefte aan een gesprek te hebben en stemmen daarmee in met het herindelingsadvies.

Verdere procedure
De stuurgroep, bestaande uit de portefeuillehouders herindeling van de drie fusiepartners, gaat de komende weken benutten om de zienswijzen, gesprekken en andere nieuwe inzichten te verwerken in een definitief aan de drie gemeenteraden voor te stellen herindelingsadvies. Ook de opmerkingen die zijn gemaakt op de drie in de inspraakperiode gehouden informatieavonden worden meegenomen.

De beoogde nieuwe gemeente
De genoemde drie gemeenten werken samen aan een fusie per 1 januari 2013 tot fusiegemeente De Friese Meren (werknaam). Er ontstaat dan een gemeente in het zuidwesten van Fryslân van ruim 50.000 inwoners, met als grootste plaatsen Balk, Joure en Lemmer. Ook de stad Sloten valt binnen de nieuwe gemeente, evenals het grootste deel van het Friese Merengebied.