Ingezonden persbericht


Den Haag, 20 december 2010

Vragen Timmermans (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de verkiezingen in Belarus


1. Kent u de berichten over het brute politie optreden tegen demonstranten bij de verkiezingen in Belarus?


2. Klopt het dat vreedzame demonstranten, die van plan waren in Minsk samen met politici van de oppositie te protesteren tegen de gang van zaken bij de verkiezingen, zonder aanleiding met de wapenstok zijn bewerkt door de politie?


3. Bent u bereid rechtstreeks en in EU verband dit politie optreden hard te veroordelen? Zo ja, op welke wijze zult u dit doen? Zo nee, waarom niet?


4. Deelt u de mening van de oppositie dat de verkiezingen noch vrij, noch eerlijk zijn verlopen? Zo ja, bent u bereid dit ook te veroordelen, zowel rechtstreeks als in EU verband. Zo nee, waarom niet?


5. Deelt u de mening dat de EU-sancties jegens het regime Lukasjenko moeten worden verscherpt? Zo ja, hoe gaat u dit aanpakken? Zo nee, waarom niet?


6. Deelt u de mening dat er absoluut geen sprake kan zijn van het verlenen van 3,5 miljard euro aan Europese steun, zoals eerder gesuggereerd door uw Poolse en Duitse collega's indien de verkiezingen vrij en eerlijk zouden verlopen? Zo ja, zult u dat ook aan uw EU collega's duidelijk maken? Zo nee, waarom niet?




Ingezonden persbericht