Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 december 2010

Vragen van de leden Heijnen en Groot (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over accountantsdiensten bij gemeenten


1. Kent u het bericht 'Gemeente moet accountant aanbesteden'? {1}


2. Bestaat er inzicht in de totale kosten per gemeente van de accountantskosten? Zo ja, wilt u die de Kamer doen toekomen? Zo niet, wilt u in overleg treden met de VNG om dit inzicht te verkrijgen?


3. Is het waar dat veel gemeenten zich niet houden aan de verplichting om hun accountantsdiensten aan te besteden zodra de opdrachtwaarde de aanbestedingsdrempel overstijgt? Zo ja, om hoeveel gemeenten gaat het?


4. Is het waar dat deze gemeenten hierdoor meer accountancykosten maken dan noodzakelijk is en dus dat hierop bespaard zou kunnen worden? Zo ja, hoeveel bedragen die extra kosten en bent u bereid om bij deze gemeenten aan te dringen op efficiënter beleid?


5. Is het waar dat bij gemeenten die de wettelijk voorgeschreven aanbesteding niet volgen er vaak sprake is van vaag vastgelegde opdrachten en handjeklap bij het aanstellen van controleurs? Zo ja, wat zijn de gevolgen daarvan voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van de controles? En zo ja, deelt u de mening dat dit een onwenselijke ontwikkeling is omdat een kritische controle op gemeentelijke financiën hiermee ondermijnd wordt? Welke mogelijkheden ziet u om hier iets aan te doen?

{1} Het Financieele Dagblad, 16 december 2010.