Persbericht

Amsterdam Internet Exchange biedt nieuwe generatie mobiele interconnectie-diensten

Amsterdam, 20 december 2010 - De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) biedt als eerste internetknooppunt IPX interconnectie voor mobiele carriers met een gegarandeerd Service level Agreement (SLA). Na een testperiode, worden de Inter-IPX diensten in 2011 officieel gelanceerd.

De GSMA - een organisatie die de wereldwijde mobiele industrie vertegenwoordigt - heeft een strikte kwaliteitsstandaard gedefinieerd voor de inter-netwerk communicatie van mobiele netwerken. In tegenstelling tot het Internet, dat betrouwbaarheid en kwaliteit realiseert op basis van best effort delivery, heeft de GSMA industriestandaarden voor mobiele netwerken opgesteld om een gegarandeerd end-to-end serviceniveau te realiseren, in iedere fase van interconnectie.

Consumenten hebben groeiende verwachtingen wat betreft de kwaliteit en snelheid van Internet op hun mobiele apparaten. Het verkeer van mobiele netwerken wereldwijd is in de afgelopen jaren ongekend hard gegroeid. Het mobiele Internetverkeer laat een sterke stijging zien en vormt een zware belasting voor de mobiele netwerken. De sterke concurrentie in de mobiele markt kan samenwerking in de weg staan, maar evenals bij Internetverkeer, brengen IP interconnectie punten voor de uitwisseling van mobiel IP-verkeer mobiele netwerken dichter bij elkaar, bieden de nodige kostenbesparingen en verzekeren een hogere kwaliteit en snellere gegevensoverdracht.

Mobiele netwerken zijn zich onlangs met elkaar gaan verbinden in zogenaamde IP eXchanges (of IPX). IPX stelt mobiele netwerken in staat om efficiënter data-, spraak- en Internetverkeer uit te wisselen. Des te directer de verbinding is, des te beter is de kwaliteit, snelheid en respons tussen netwerken. Om een betere convergentie te behalen, hebben IPX-netwerken echter ook een IPX-interconnectie nodig; een locatie waar regionale en aangrenzende IPX-netwerken zich efficiënt kunnen verbinden en meer terrein, content en volume kunnen bestrijken. Hier komt AMS-IX in beeld.

Job Witteman, CEO van AMS-IX legt uit: "AMS-IX' reputatie, neutraliteit en solide technische platform maken ons de ideale organisatie voor het verbinden van IPX-netwerken met een gegarandeerd service level."

AMS-IX' nieuwe dienst zal voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaarden van de GSMA en mobiele partijen wereldwijd verbinden. Het AMS-IX service level, één van de hoogste in de Internet-industrie, voldoet aan de stricte door mobiele partijen gevraagde KPI's en biedt tegelijkertijd de neutrale, onpartijdige en collaboratieve omgeving waar conventionele Internet-netwerken in de afgelopen vijftien jaar gebruik van hebben kunnen maken.

AMS-IX heeft in 2001 al het eerste neutrale knooppunt opgezet voor mobiele carriers door schaalbare GRX-peering exchange voor GPRS-roaming aan te bieden. De eerste in zijn soort en nog steeds het grootste knooppunt wereldwijd. Meer dan 25 mobiele carriers en met hen honderden mobiele netwerken nemen deel aan de Amsterdam GRX exchange.

"We zijn blij dat we in de positie zijn om te voldoen aan het door de GSMA gestelde hoge serviceniveau en een knooppunt kunnen blijven bieden waar alle netwerken samenkomen".

Henk Steenman, AMS-IX' Chief Technical Officer, legt uit: "Sinds de start hebben aagesloten partijen erkend dat onze prestaties en betrouwbaarheid van de hoogste kwaliteit zijn. We zijn ervan overtuigd dat de aanstaande testfase van onze Inter-IPX diensten het serviceniveau en de kwaliteitsstandaard die we reeds bieden zal bevestigen."

(496 woorden)