Ingezonden persbericht


Stevig debat over cultuur in Politiek Café Buskruit!

Op zondag 19 december was Politiek Café Buskruit! weer het decor van boeiende discussies, interessante gesprekken, prachtige muziek en intrigerende gedichten. Bij het onderwerp Culturele Kaalslag gingen Leo Pot, directeur theaters Tilburg en Marko van Dalen, raadlid VVD, met elkaar in tweeslag. Daar waar Marko van Dalen de heer Pot voorhield dat het tijd is voor Cultuur 2.0, gaf de heer Pot aan dat hij al bezig is met Cultuur 3.0 en dat de theaters Tilburg al volop gebruik maken van sociale media. Volgens de heer Leo Pot kunnen de bezuinigingen desastreuze effecten hebben: "We waren allang bezig met het maken van een efficiency-slag, maar nu komen de bezuinigingen er ineens tussendoor, waardoor alles op losse schroeven komt te staan". Volgens VVD-er Van Dalen moeten de bezoekers zelf meer gaan betalen, want het kan niet zijn dat alle Tilburgers hiervoor 21 euro per persoon per jaar betalen. Nog afgezien dat dat rekensommetje niet klopt, want de gemeente verdient daarmee weer 1 miljoen euro terug voor huur van haar gebouwen, wordt volgens de heer Pot cultuur hiermee voor veel mensen onbetaalbaar. Daarbij moet het onderscheid tussen 'cultuur' en 'amusement' nadrukkelijk gemaakt worden, want anders dreigt cultuur verloren te gaan ten gunste van amusement.

Een compleet ander onderwerp was de Dierenpolitie. Tweede Kamer Fractiemedewerker Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren was graag bereid gevonden om iets meer over dit onderwerp te vertellen. Momenteel zijn er maar 18 inspecteurs van de Landelijke Inspectie Dienst actief, terwijl er jaarlijks 10.000 meldingen zijn van ernstige dierenmishandeling en 40.000 meldingen van minder ernstige mishandelingen. De aangekondigde 500 Animal Cops zijn dan ook een welkome aanvulling. De vraag is echter wel of ze ook echt gaan komen. Het prijskaartje dat hieraan hangt, is 70 tot 90 miljoen euro per jaar. De vraag is of de politiek uiteindelijk die keus ook echt zal maken. Er wordt nu een begin gemaakt met de opleidingen, maar er is nog niet veel animo vanuit de politie om deze ook te gaan volgen. Marco van der Wel: "Dierenwelzijn zou veel meer prioriteit moeten hebben bij de politie".

"Als mensen met een indicatie niet meer bij SW-bedrijven zoals de Diamant-Groep terecht zouden kunnen, zijn de gevolgen voor deze mensen niet te overzien", aldus Jacques Wagtmans, manager Industrie van de Diamant-Groep, die kwam vertellen over de bezuinigingen op de SW-bedrijven en de Diamant-Groep in het bijzonder. Het feit dat deze mensen werk hebben, heeft alles te maken met respect en met een gevoel van welzijn en waardering. Door hun werk voor de SW-bedrijven wordt veel kwaad voorkomen. Haal dat weg en het beroep op de WMO zal enorm gaan toenemen en voor een deel zal er dan ook meer blauw op straat moeten. Het is daarom van belang dat er niet alleen vanuit spreadsheet fundamentalisme hier naar gekeken wordt, want 'welzijn' en 'zorg' zijn twee communicerende vaten, die je niet van elkaar kunt scheiden.

Prachtige folkmuziek was er van Henri de Ridder en van Theo van Loon. Hans d'Olivat verhaalde het publiek op de zondagmiddag stoptrein en andere gedichten.

De volgende editie van Politiek Café Buskruit! is op 16 januari 2011. Buskruit! wordt iedere derde zondag van de maand gehouden. Meer informatie over dit politiek café kunt u vinden op www.buskruit.org.