Ingezonden persbericht


SCHUNCK* krijgt ¤ 75.000,- van Mondriaan Stichting voor tentoonstelling Niki de Saint Phalle.

Het Heerlense "newseum" SCHUNCK* krijgt een bijdrage van 75.000 euro van de Mondriaan Stichting voor de realisatie van de tentoonstelling Niki de Saint Phalle Outside-In, die van 25 februari t/m 18 juni in het Glaspaleis te zien zal zijn. Dat heeft de directeur van SCHUNCK* vandaag bekend gemaakt.

Het gaat om de eerste overzichtstentoonstelling van Niki de Saint Phalle (1930-2002) in Nederland sinds lange tijd, waarbij verschillende werken voor het eerst in Nederland te zien zullen zijn.

De Mondriaan Stichting vindt het interessant dat het project de beeldvorming over de Niki de Saint Phalle kan nuanceren, waardoor de presentatie een duidelijke meerwaarde heeft. De Mondriaan Stichting is daarnaast zeer te spreken over het feit dat SCHUNCK* met deze presentatie een betekenisvolle relatie wil leggen met de samenleving door de actuele, politieke, morele en feministische kant van het werk van Niki de Saint Phalle te belichten. Ook heeft de Mondriaan Stichting vertrouwen in het feit dat de tentoonstelling een groot publieksbereik zal hebben. De Mondriaan Stichting spreekt in dit verband van een "evidente meerwaarde" en de "potentie om een betekenisvolle relatie met de samenleving te leggen".

Een speciaal onderdeel van de tentoonstelling vormt het HON-project dat SCHUNCK* in samenwerking met VIA2018 organiseert. Geïnspireerd door de spectaculaire 28 meter lange "oer moeder" sculptuur die Niki de Saint Phalle in 1966 in Stockholm realiseerde, zullen scholieren van zeven middelbare scholen in de Euregio in een competitie hun eigen ontwerp maken voor een kleurrijke monumentale sculptuur. Het winnende ontwerp zal daadwerkelijk uitgevoerd worden op een van de pleinen in het centrum van Heerlen. De tentoonstelling Niki de Saint Phalle Outside-In wordt op 25 februari 2011 geopend in aanwezigheid van Niki's kleindochter Bloum Cardenas.