Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

NOS Nieuws duikt in de wereld van het eten
www.nos.nl/nederlandeet

HILVERSUM, 14 december 2010 - We denken er zo'n drie kwartier per dag aan. En we moeten er tientallen keren per dag een besluit over nemen: wel eten? niet eten? wat eten? nu eten? minder eten? biologisch eten? etc., etc. Maar denken we ook na over de gevolgen van ons voedingspatroon? In de periode dat Nederland met familie en vrienden geniet van een goede feestdis, staat NOS Nieuws stil bij ons eetgedrag. Dat gebeurt vanaf deze week onder de naam 'Nederland eet' op www.nos.nl/nederlandeet en tussen 20 en 31 december ook op NOS Radio en NOS Televisie.

Eten is een primaire levensbehoefte. Maar de manier waarop we dat doen is in de afgelopen decennia veranderd. De oer-Hollandse aardappel is ingewisseld voor exotische rijst, steeds meer mensen eten biologisch en vis uit de wereldzeeën heeft plaatsgemaakt voor gekweekte vis in bakken.

Wat zijn de risico's van ons huidige eetpatroon? Hoe ziet de toekomst van het eten eruit? En welke gevolgen heeft ons voedingspatroon voor bijvoorbeeld het dierenwelzijn en het milieu? Dergelijke vragen staan centraal in het crossmediale project 'Nederland eet'. Aandacht onder andere voor de opkomst van biologisch eten: hoe biologisch is biologisch en wie controleert dat? En wat betekent kennis van DNA voor ons voedsel?

Alle informatie in tekst, geluid en beeld komt samen in het speciale internet-dossier www.nos.nl/nederlandeet dat vanaf deze week online is. Daarin staan onder andere feiten, cijfers en de achtergronden over ons voedsel en eetgewoonten. Nederlanders worden op deze site tevens opgeroepen om hun eet-ervaringen van vroeger en nu met anderen te delen.

Vanaf 20 december is ook op NOS Radio en NOS Televisie aandacht voor dit thema. In het dossier wordt dagelijks aangekondigd wanneer wat te zien of te horen is.

De promo van 'Nederland eet' is te bekijken en te downloaden via http://bit.ly/ihOZgC