Ingezonden persbericht


NIEUWSBERICHT

donderdag 16 december 2010

Radio 1 - Dit is de Dag: Bijzonder inkijkje bij rechtspraak rond echtscheidingen

HILVERSUM - Het radio 1-programma Dit is de Dag zendt komende week vier bijzondere programma's uit over de juridische strijd om kinderen bij echtscheidingen. Verslaggever Gerry Bos kreeg de uitzonderlijke kans om opnames te maken tijdens besloten rechtszittingen in de Rechtbank Groningen over omgangsrecht.

Luisteraars krijgen in Dit is de Dag een inkijkje in de vaak moeizame en langdurige juridische gevechten tussen ex-echtelieden, een strijd waarin de kinderen vrijwel altijd op de laatste plaats komen. Dankzij mediation (echtscheidingsbemiddeling) komen veel ex-echtelieden tegenwoordig gezamenlijk tot een goede omgangsregeling voor hun kinderen. Wanneer de ex-echtgenoten daar niet uitkomen, wordt de zaak aan een rechtbank voorgelegd.

In praktijk betekent het dat rechters doorgaans met ingewikkelde zaken worden geconfronteerd waarbij ouders lijnrecht tegenover elkaar staan. Ook komt het vaak voor dat de afspraken die via mediation zijn gemaakt, in praktijk toch niet werken. Ook dan komt de rechter weer in beeld.

In vier afleveringen van Dit is de Dag wordt ingegaan op de persoonlijke betrokkenheid van de rechter, de mediator, de raad voor de kinderbescherming en de advocaat. Het levert een onthutsend portret op van het gevecht om de kinderen, dat zich dag in dag afspeelt achter gesloten deuren van de rechtbank, zegt Gerry Bos.

"Vanuit alle hoofdrolspelers blijkt telkens weer dat de kinderen de rekening betalen van echtscheiding. Ex-echtelieden halen alles uit de kast om de ander zwart te maken, advocaten kunnen de zaak op scherp zetten, de raad voor de kinderbescherming, rechters en mediators proberen bij alle partijen het belang van de kinderen voorop te zetten."

Uitzending: ma 20 december - do 23 december, radio 1, 15.05 uur

Noot voor de redactie (