Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 17 december 2010

Beeldbank 'Sporen van Smaragd' breidt uit
Haags Gemeentearchief plaatst historische foto's van Nederlands-Indisch erfgoed online

Vanaf maandag 20 december 2010 is een selectie historische foto's uit de collectie van het Haags Gemeentearchief toegevoegd aan de beeldbank 'Sporen van Smaragd' (http://www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/). Het betreft foto's van gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode voor 1945. Het project 'Sporen van Smaragd' is een initiatief van de afdeling Monumentenzorg (DSO) van de Gemeente Den Haag en het Haags Historisch Museum. Het project inventariseert gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit 1853-1945. Het project bestaat uit drie onderdelen: een erfgoedinventarisatie, beeldbank en kennisnetwerk, uitgevoerd door twee Haagse kunsthistorici van bureau Kroon & Wagtberg Hansen.

Beeldbank Sporen van Smaragd
Op 19 november j.l. werd de formele aftrap van het project gegeven, waarbij ook de beeldbank (www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/) werd gelanceerd. Dit projectonderdeel brengt gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in Den Haag uit de periode voor 1945 in beeld, waaronder voormalige kantoren van Indische handelsmaatschappijen, woonhuizen van repatrianten, winkels en restaurants, en architectuurdetails met Indische voorstellingen of namen. Gekozen is voor een beeldbank binnen de bestaande fotowebsite Flickr.com, zodat de foto's voor iedereen toegankelijk zijn en ook iedereen gemakkelijk zelf foto's kan toevoegen. Hagenaars en andere geïnteresseerden worden opgeroepen om relevante foto's te uploaden naar de website. Zo kwamen de eerste enthousiaste bijdragen in november van de Haagse fotografengemeenschap op Flickr.com. Zij leverden al bijna honderd foto's aan, waaronder beelden van Hotel Des Indes, het kantoor van de voormalige Nederlands-Indische Spoorwegmaatschappij, maar ook de reliëfs op de Javabrug, het Indië-monument en het woonhuis van de familie Couperus.

Bijdrage Haags Gemeentearchief
Ook het Haags Gemeentearchief verleent nu haar medewerking door historische foto's beschikbaar te stellen voor de beeldbank (www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/). Vanaf maandag 20 december 2010 is hier een selectie van foto's uit de collectie van het Gemeentearchief te zien. Een voorbeeld is 'Boeatan', een toonzaal en kunsthandel voor Indische kunst en kunstnijverheid in de Heulstraat. Er was een restaurant aan verbonden, waar men 's middags 'thee met kwee' kon genieten en andere Indische gerechten kon proeven. Later zou op deze plek het Indonesisch restaurant Garoeda worden gevestigd, dat nog altijd bestaat. Ook zijn er prachtige foto's van de grote Indische tentoonstelling in het Westbroekpark in 1932 te zien, maar ook van woonhuizen van oud-Indiëgangers, winkels in koloniale waren en toko's.

Oproep: breng 'Sporen van Smaragd' in beeld
Omdat de stad voortdurend verandert, verdwijnen Indische elementen geleidelijk uit het stadsbeeld. De onderzoekers vragen de hulp van het publiek bij het documenteren van dit erfgoed. (Oud)Hagenaars en andere geïnteresseerden worden opgeroepen om zelf (gebouwd) Indisch erfgoed in het stadsbeeld te fotograferen en deze foto's te uploaden naar de website www.flickr.com/groups/sporenvansmaragd/ met de tag #sporenvansmaragd. Natuurlijk kunnen ook erfgoedinstellingen, net als het Haags Gemeentearchief, een bijdrage leveren. Voor meer informatie: info@sporenvansmaragd.nl, www.sporenvansmaragd.nl.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht