Universiteit van Tilburg

Persbericht 17 december 2010

Aanpassen oorlogsrecht aan nieuwe technologie niet altijd effectief

Moet het oorlogsrecht worden aangepast aan nieuwe manieren van oorlogsvoering, zoals het gebruik van op afstand bestuurbare wapens? Nieuwe regels zijn niet altijd effectief, betoogt Klaas Dijkhoff in zijn proefschrift. De achterliggende principes van het oorlogsrecht bieden een betere richtlijn. Dijkhoff promoveert op maandag 20 december aan de Universiteit van Tilburg.

Bij moderne oorlogsvoering zijn de partijen steeds vaker ongelijkwaardig, is de afstand tussen de aanvallende partij en het doelwit steeds groter, wordt gebruik gemaakt van onbemande militaire systemen en nieuwe middelen als cyber warfare. Jurist en Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff onderzocht of het oorlogsrecht op ontwikkelingen als deze, die vaak gedreven zijn door nieuwe technologie, aangepast zou moeten worden en zo ja, hoe.

Dijkhoff concludeert dat het oorlogsrecht meer gericht moet zijn op de morele inhoud dan op procedurele juridische aspecten. Het formuleren van nieuwe regels is niet altijd effectief. Oorlogsrecht is in essentie een moreel appèl om de menselijkheid te bewaren in de meest extreme gewelddadige en gevaarlijke omstandigheden, stelt hij. "Het is veel gemakkelijker om vluchthoogtes te moeten verdedigen dan de morele implicaties ervan."

Een andere aanbeveling van Dijkhoff is dat de partijen die het oorlogsrecht vorm geven, daarbij nauwer zouden moeten samenwerken. Hoe meer het recht de realistische praktijk reflecteert, hoe beter het wordt nageleefd, redeneert hij. Niet-gouvernementele organisaties en belangengroepen zouden daarom een stap terug moeten doen als het gaat om nieuwe wetgeving.