Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 17 december 2010 PB292

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 51

Verborgen Verhalen, maandag 20 december, 15.25 uur, Nederland 3

Zorgen

'Een jonge man laat zich kennen door zijn daden; je ziet eraan of hij zuiver en rechtschapen is' Spreuken 20 vers 11

Wat is er met Gijs aan de hand? Normaal is hij de snelste van de estafetteteam, maar nu komt hij als laatste over de streep. En Gijs heeft ook al nooit meer tijd om met zijn vriend Taco te gamen. Als Taco overwachts bij Gijs in de keuken staat, kan Gijs zijn geheim niet langer verbergen: zijn moeder heeft kanker en ligt doodziek in bed. En wie moet er dan boodschappen doen, koken, voor zijn zusje zorgen, opruimen, stofzuigen.....? Als Taco het maar niet tegen de coach zegt, want dan zal hij zeker uit het team worden gezet. Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Checkpoint, maandag 20 december, 16.10 uur, Nederland 3 Wat doe je als geen afwasmiddel hebt, maar toch je bord schoon wil hebben? Kun je ook afwassen met douchegel en tandpasta of zijn zand en citroenen de beste schoonmakers? Of werkt de combinatie cola en mentholsnoepjes misschien?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Goud, Wierook en Mirre, maandag 20 december, 19.55 uur, Nederland 2 In Goud, Wierook en Mirre volgen we dit jaar 4 kunstenaars die ieder een speciaal kunstwerk gaan maken voor een goed doel dat zij een warm hart toedragen. Zij kiezen dit project om iets terug te geven aan mensen die belangeloos hun tijd geven aan hun medemens. In elke aflevering volgt Ds Arie vd Veer de kunstenaar in dit proces en zien we de onthulling van het kunstwerk. Deze week is dat Suzanne Visscher.

Op zoek naar God, maandag 20 december, 21.55 uur, Nederland 3 Dit jaar gaan drie BN'ers op zoek naar God. Zanger en entertainer Gordon, actrice en presentatrice Lizelotte van Dijk en voormalig wereldkampioen judoka Dennis van der Geest. Een zoektocht die de drie tot de uithoeken van de aarde zal brengen met maar één doel: het vinden van God.

Gordon is in zijn zoektocht naar God beland in New York samen met de flamboyante zakenman Steve Kasyanenko. Steve neemt Gordon in zijn zoektocht mee naar een bijzondere kerk in de armste buurt van New York. Als ze de volgende dag in het rijkste district van New York een upperclass kerk bezoeken blijkt dat zeer gemengde gevoelens op te reopen.

Lizelotte gaat in haar zoektocht terug naar het klooster. De plek waar ze als klein meisje woonde en waar ze haar geloof in God kwijtraakte. Ze ontmoet ook Herman Wegter, presentator van het programma 'De Kist'. Er volgt een heftig gesprek over de dood. Door de dood van haar moeder en beste vriend heeft Lizelotte het geloof in God definitief vaarwel gezegd.

Dennis gaat op de motor op pad met biker André Bijleveld. In een eeuwenoud kerkje kijkt Dennis vol verbazing naar een stoere, in leer geklede biker.. achter het orgel! In de Kennemerduinen onthult Dennis een nogal opmerkelijke plek uit zijn verleden waar hij zonder dat iemand het wist zijn inspiratie vandaan haalde om wereldkampioen te worden. Bij het vallen van de nacht volgt er een ontmoeting die Dennis confronteert met zichzelf. Verborgen Verhalen, dinsdag 21 december, 15.25 uur, Nederland 3

Geheim van Barry

In de Bijbel staat: 'Bevrijd je dan, want die ander heeft je in zijn greep', Spreuken 6: 3

Barry's beste vriend Timo komt logeren. Leuk, Timo heeft er zin in. Maar Barry is bang. Hij hoopt maar dat Timo niet achter zijn geheim komt. Als zijn pa niet te veel drinkt, gaat het vast allemaal goed. Maar nee hoor, middenin de nacht komt pa stomdronken thuis en gaat vreselijk tekeer. De volgende ochtend doet Barry maar alsof er niks is gebeurd; misschien heeft Timo het wel niet gemerkt....

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Goud, Wierook en Mirre, dinsdag 21 december, 19.55 uur, Nederland 2 In Goud, Wierook en Mirre volgen we dit jaar 4 kunstenaars die ieder een speciaal kunstwerk gaan maken voor een goed doel dat zij een warm hart toedragen. Zij kiezen dit project om iets terug te geven aan mensen die belangeloos hun tijd geven aan hun medemens. In elke aflevering volgt Ds Arie vd Veer de kunstenaar in dit proces en zien we de onthulling van het kunstwerk. Deze week is dat Mijpe.

Op zoek naar God, dinsdag 21 december, 21.55 uur, Nederland 3 Dit jaar gaan drie BN'ers op zoek naar God. Zanger en entertainer Gordon, actrice en presentatrice Lizelotte van Dijk en voormalig wereldkampioen judoka Dennis van der Geest. Een zoektocht die de drie tot de uithoeken van de aarde zal brengen met maar één doel: het vinden van God.

Dennis ontmoet in zijn zoektocht Gary Kruger, op het zonnige surfstrand in Californie. Gary heeft zijn eigen martial-art-sportschool en daagt Dennis uit. Gary is overduidelijk het kleinere broertje van Dennis op vechtgebied, maar op het gebied van het geloof windt Gary er geen doekjes om. En dat valt bij Dennis niet in goede aarde.

Na de opnamen van de tweede aflevering, overleed plotseling de moeder van Gordon. In de eerste aflevering kreeg Gordon tot zijn verrassing een Jezusbeeld in de tuin. Gordon liet het beeld aan zijn moeder zien en filmde haar reactie met zijn eigen camera. Niet wetende dat dit de laatste video-opnames van zijn moeder zouden zijn en , heel bijzonder, ging het gesprek toen al over de dood. Gordon wordt enorm geraakt door een speciale voorstelling van zandtekenaar Gert van der Vijver. Gert tekent met zand op muziek en dan wordt Gordons wereld volledig op z'n kop gezet.

En Lizelotte deze aflevering op creatieve wijze. Zij maakt samen met kunstenares Christa Rosier haar eigen schilderij over haar zoektocht naar God. Tegelijkertijd maakt Christa een speciaal schilderij voor Lizelotte. De onthulling van beide doeken in een kerk bij Lizelotte om de hoek veroorzaakt veel emotie.

De Rechtbank, dinsdag 21 december, 22.00 uur, Nederland 1 'Alsof je in de verkeerde film zit', zo omschrijft de moeder van de 19-jarige M. de gang naar de rechtbank. Haar zoon zit gedetineerd. Vandaag zal strafrechter Jan Krol bepalen hoe hoog de strafmaat is die M. opgelegd krijgt. M. zit vast vanwege een inbraak waarbij onder andere een laptop gestolen is met geboortebeelden van een eerste kind. De laptop is inmiddels doorverkocht en onvindbaar.

Ooit waren ze bevriend, nu treffen de twee voormalige compagnons van Auto Bordeaux elkaar in de rechtszaal. De een daagt de ander, met als inzet een auto ter waarde van ruim E 13.000. Handelsrechter Yvonne Sneevliet moet zien te achterhalen welke kemphaan gelijk heeft. En dat zal niet eenvoudig zijn. De advocaat van de gedaagde partij, mr. Leijendekker, heeft de messen geslepen.

En laat kantonrechter Sjef de Laat zich inpakken door een verloskundige die - met op haar achterbank een bevallende vrouw - te hard heeft gereden?

De dagelijkse krantenkoppen krijgen een gezicht in de achtdelige documentaireserie De Rechtbank. De programmamakers zijn exclusief toegelaten achter de schermen bij de Utrechtse Rechtbank. De tien rechters die zich voor deze serie lieten volgen, praten openhartig over hun vak. We zien ze aan het werk bij de zittingen, maar voelen ook de dilemma's die ten grondslag liggen aan het vonnis. De hoofdrol is voor de rechtbank, maar ook de advocaat en de mensen die voor de rechters moeten verschijnen worden gevolgd.

XMIX, woensdag 22 december, 13.50 uur, Nederland 3 De kettingen
Bij verschillende dames worden dure kettingen gestolen. Anton roept de hulp in van XMIX. De zoektocht naar de kettingen leidt naar de kapsalon maar dreigt uit de hand te lopen als Exel eerst zelf een nieuw kapsel bij de kapper wil. Vinden Exel, Dax en Xena de kettingen terug?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Checkpoint, woensdag 22 december, 16.35 uur, Nederland 3 Tegenwoordig wordt het 's morgens en 's avonds steeds eerder donker. Dan heb je natuurlijk goede fietsverlichting nodig! Maar wat moet je doen als je fietsverlichting kapot is? Je wilt natuurlijk geen ongelukken dus een beetje zichtbaar blijven voor het verkeer is dan wel zo handig. Hoe?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Goud, Wierook en Mirre, woensdag 22 december, 19.55 uur, Nederland 2 In Goud, Wierook en Mirre volgen we dit jaar 4 kunstenaars die ieder een speciaal kunstwerk gaan maken voor een goed doel dat zij een warm hart toedragen. Zij kiezen dit project om iets terug te geven aan mensen die belangeloos hun tijd geven aan hun medemens. In elke aflevering volgt Ds Arie vd Veer de kunstenaar in dit proces en zien we de onthulling van het kunstwerk. Deze week is dat Antonio Pouiomen.

Op zoek naar God, woensdag 22 december, 21.55 uur, Nederland 3 Dit jaar gaan drie BN'ers op zoek naar God. Zanger en entertainer Gordon, actrice en presentatrice Lizelotte van Dijk en voormalig wereldkampioen judoka Dennis van der Geest. Een zoektocht die de drie tot de uithoeken van de aarde zal brengen met maar één doel: het vinden van God.

Gordon gaat na zijn bijzondere ervaring uit de vorige aflevering nu op zoek naar God in het bijbelland Israel! Hij krijgt daarbij hulp van gospelzanger Kees Kraayenoord en er wordt veel gelachen, maar ook een spoedcursus over Jezus gegeven.

Lizelotte gaat vandaag in haar zoektocht ook aan de slag met Jezus en wordt bijgestaan door de christelijke broadway-acteur Bruce Kuhn. Hij denkt dat Lizelotte door middel van theater meer van Jezus zal gaan begrijpen en speelt met haar een stuk uit de Bijbel op een christelijk festival.

In de zoektocht naar God is Dennis beland in Portland-Amerika en ontmoet daar schrijver Paul Young. Wereldwijd zijn er 20 miljoen exemplaren van zijn boek 'De uitnodiging' verkocht. Een boek over een ontmoeting met God, een ontmoeting die Dennis nog steeds niet heeft gehad.

Checkpoint, donderdag 23 december, 16.35 uur, Nederland 3 Hoe kun je eten bereiden zonder gebruik te maken van het gasstel, magnetron of je oven. Zou een strijkijzer en een koffiezetapparaat misschien werken? We gaan koken à la Checkpoint!

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Goud, Wierook en Mirre, donderdag 23 december, 19.55 uur, Nederland 2 In Goud, Wierook en Mirre volgen we dit jaar 4 kunstenaars die ieder een speciaal kunstwerk gaan maken voor een goed doel dat zij een warm hart toedragen. Zij kiezen dit project om iets terug te geven aan mensen die belangeloos hun tijd geven aan hun medemens. In elke aflevering volgt Ds Arie vd Veer de kunstenaar in dit proces en zien we de onthulling van het kunstwerk. Deze week is dat Antonio Pouiomen.

De Pelgrimscode, donderdag 23 december, 20.30 uur, Nederland 1 Israël
De bekende pelgrims hebben het Heilige Land bereikt, waar ze worden opgewacht door een gastvrouw. In de ondergrondse tunnels Akko, waar de kruisridders ontsnapten aan de oprukkende moslimleger. Aan het Meer van Galilea waar Jezus veel tijd doorbracht en in een mysterieuze grot waar een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht hen tot wanhoop drijft. Welke 2 BN's gaan door de finale?

Namens Jou, donderdag 23 december, 22.20 uur, Nederland 1

In deze afleveringe reist Ina Meliado met haar oudste dochter naar New York om de lang gekoesterde droom van haar man Franco te realiseren. De Italiaanse Franco wilde met Ina op huwelijksreis naar Amerika om haar de Twin Towers te laten zien. Door de drukte van een nieuw restaurant en gezinsuitbreiding gaat de reis niet door, maar de belofte blijft staan. Maar in 2002 wordt Franco ernstig ziek en na een langdurig ziekbed komt hij te overlijden. 25 jaar later besluit Ina de missie alsnog te volbrengen. Samen met haar oudste dochter reist ze af naar de plek waar ooit de Twin Towers stonden om namens Franco een stukje Italië in New York achter te laten.

Als mensen overlijden, komt er een einde aan hun dromen en wensen. Behalve als nabestaanden ermee aan het werk gaan. In het programma Namens Jou, leeft de kijker mee met mensen die wensen van hun overleden dierbaren in vervulling laten gaan. Presentatrice Marion Lutke volgt nabestaanden die bijvoorbeeld een reis maken naar een belangrijke plek of een goed doel opzetten.

Joyeux Noel, donderdag 23 december, 00.20 uur, Nederland 2 Franse speelfilm uit 2005
Deze film is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal uit de Eerste Wereldoorlog, tijdens de memorabele kerstavond van 1914. In de zomer van 1914 barst de oorlog onverwacht los en sleept miljoenen mensen mee in zijn kielzog. Tot die ene kerstavond. De kerst kondigt een periode aan van sneeuw, cadeautjes van de familie en van generaals. Maar de grootste verrassing stak niet in de gulle cadeautjes die massaal in de Franse, Schotse en Duitse loopgraven werden uitgedeeld. De gebeurtenissen die avond zouden het leven van vier personages voorgoed veranderen. Een Schotse dominee, een Franse luitenant, een Duitse tenor en een Deense sopraan schitteren in een "hoofdrol". Tijdens die kerstnacht in 1914 belanden ze midden in een onverhoopte verbroedering tussen Duitse, Franse en Britse soldaten. Ze laten hun geweer in de loopgraven achter en schudden de hand van de "mannen van de overkant". Ze wisselen sigaretten en chocolade uit en wensen elkaar een "Merry Christmas".

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 24 december, 14.40 uur, Z@pp Verliefd
Elly vertelt over Jozef de timmerman. Die houdt heel veel van Maria. Hij wil met haar trouwen. Dop en Kurk willen ook trouwen. Met de boerin van de boerderij. Ze gaan haar helpen met zorgen voor de dieren. Dop en Kurk kunnen bijna niet opletten! Ze vinden de boerin zo lief! Maar dan komt er een tractor aanrijden. Met een man erop. Wie is dat nou? Hij omhelst zomaar hun boerin!

Verborgen Verhalen, vrijdag 24 december, 15.25 uur, Nederland 3

Een perfecte Kerst
De Bijbel zegt: 'Haat brengt ruzie voort, liefde dekt alle fouten toe.' Het is de eerste kerst zonder Charlottes vader. Hoezo gelukkig kerstfeest? Hij had kanker en is doodgegaan. En nu is alles anders. Charlotte kon prima met haar zus Bregtje. Maar sinds vader dood is, lijkt Bregtje alleen nog maar ruzie te zoeken. Als Bregje ook nog het kerstdiner weet te verknallen, kan Charlotte haar zus alleen nog maar haten. Hoe moet dat samen in één huis? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Checkpoint, vrijdag 24 december, 16.05 uur, Nederland 3 Je ziet ze maar al te vaak voorbijkomen in films: stuntmannen! Of zijn het nou stuntvrouwen? We gaan in deze aflevering kijken wie er nou beter kunnen stunten: de jongens of de meiden? Dit gaan we onderzoeken door middel van val-, vecht- en crashtesten, spannend dus!

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Goud, Wierook en Mirre, vrijdag 24 december, 19.55 uur, Nederland 2 In Goud, Wierook en Mirre volgen we dit jaar 4 kunstenaars die ieder een speciaal kunstwerk gaan maken voor een goed doel dat zij een warm hart toedragen. Zij kiezen dit project om iets terug te geven aan mensen die belangeloos hun tijd geven aan hun medemens. In elke aflevering volgt Ds Arie vd Veer de kunstenaar in dit proces en zien we de onthulling van het kunstwerk. Deze week is dat Maartje van den Noort.

The Nativity Story, vrijdag 24 december, 01.00 uur, Nederland 2 Verfilming van het klassieke bijbelverhaal over het leven van Jozef en Maria. Maria is een meisje van eenvoudige komaf. Om rond te kunnen komen, huwen haar vader en haar moeder haar uit aan de oudere timmerman Jozef. Door een wonder wordt Maria zwanger en zo wordt het vertrouwen van Jozef in zijn verloofde zwaar op de proef gesteld. Hij staat voor een moeilijke keuze: zal hij de verloving verbreken of moet hij Maria geloven, dat ze hem niet ontrouw is geweest, maar werkelijk door een wonder zwanger is geworden?

The Nativity Story toont het leven van twee heel gewone mensen in buitengewone omstandigheden.

Nederland Zingt op Zondag, zaterdag 25 december, 9.00 uur, Nederland 2 Ds. Arie van der Veer gaat op deze eerste kerstdag kijken bij een bijzondere kookworkshop Proef Kerst. Het thema is zoeken en proeven, niet alleen de maaltijd maar ook de betekenis van Kerst. Voor deze gelegenheid laat chef-kok Herman Haan aan de inwoners van Zeewolde zien hoe ze een heerlijk viergangen diner voor Kerst kunnen bereiden. Deze kookworkshop vindt plaats in een kerkgebouw waar twaalf kookeilanden geplaatst zijn. Tijdens de workshop raakt ds. Arie van der Veer in gesprek met Jacqueline van der Laak en ze praten over haar verleden. Jacqueline verloor haar grote liefde door een tragisch ongeval. Ze begon daardoor een lange zoektocht naar licht in deze donkere wereld. Sommige deelnemers aan de workshop komen voor het eerst van hun leven in een kerk. Herman wil juist hen laten proeven van een heerlijke kerstmaaltijd maar vooral van de diepere laag van het kerstfeest. Zoals de vraag waarom juist met Kerst het feest van licht en vrede op aarde wordt gevierd. Ds. Arie van de r Veer sluit hierbij aan en vertelt over de herders, die op zoek gaan naar het bijzondere kind dat in een stal gevonden is.

Kerstfeest op het Plein, zaterdag 25 december, 18.00 uur, Nederland 1 Eerste kerstdag zijn we bij het Kerstfeest op het Plein in Deventer. Er doen vele artiesten aan mee als Ernst Daniël Smid, Thomas Berge, Hind, Edsilia Rombley, Lucas Kramer en diverse koren zoals Soli Deo Gloria en Choral.

Dit kerstfeest is een unieke belevenis. Duizenden mensen op het prachtig verlichte plein, die samen bekende kerstliederen zingen, maar ook meezingen met de eigen kerstnummers van de artiesten. Naast Thomas Berge en Edsilia Rombley zijn dat ook Hind en Lucas Kramer. Presentator Ernst Daniël Smid zal uiteraard zelf ook zingen. Samen met ds Arie van der Veer zal hij iets vertellen over de achtergronden van het kerstfeest. De sfeer wordt nog verhoogd door de ondersteuning van brassband De Wâldsang, een echt kerkorgel, dat bespeeld wordt door Martin Zonnenberg en een combo o.l.v. Henk Ruiter.

Earth, zaterdag 25 december, 19.00 uur, Nederland 2 Met deze documentaire brengen de makers van de Britse natuurserie 'Planet Earth' de indrukwekkende schoonheid die onze planeet op ecologisch vlak herbergt tot leven. Met behulp van de nieuwste cameratechnieken worden onder meer een ijsberenfamilie, een olifantenkudde en een bultrugmoeder gevolgd op hun indrukwekkende, maar tevens uitputtende en gevaarlijke tochten. Dit meeslepende portret van onze planeet groeide uit tot een onverwacht bioscoopsucces.

Korenslag, zaterdag 25 december, 20.40 uur, Nederland 2 In deze tweede halve finale van Korenslag nemen de winnaars van aflevering 4 en 5, Fem@il en het Total Praise Gospel Choir, en de gelukkige winnaar van de wildcard (de beste van de 10 afvallers) het tegen elkaar op weg naar de titel 'Het beste koor van Nederland'. Eén van deze drie koren gaat aan het eind van de aflevering door naar de finale op Nieuwjaarsdag. Bovendien maakt de jury bekend wie van de twee nummers 2 van de beide halve finales alsnog de finale in mag. De koren krijgen drie muzikale opdrachten: het zingen van een medley van kerstliedjes, het uitvoeren van een song die haaks staat op het repertoire dat ze normaal gesproken brengen, en een optreden met een bekende artiest. Deze aflevering is dat Gordon & Los Angeles The Voices, die zich op deze Eerste Kerstdag ook uitleven in het kerstrepertoire. De jury van Korenslag bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Maik de Boer. Presentatie: Marc Dik.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 26 december, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer is ook op tweede kerstdag in een kerk in Zeewolde waar chef-kok Herman Haan een kookworkshop geeft. Dit bijzondere evenement heeft als thema zoeken en proeven. Arie van der Veer gaat naar de Achterhoekse boerderij van Herman, die zelf ook een zoeker is geweest. Herman laat zijn pas geplante wijngaard zien, en vertelt over zijn jeugd waarin hij verslaafd was aan drugs en op straat zwierf. Ook legt hij uit wat Kerst nu in zijn leven betekent. Herman hoopt dat de deelnemers in de kookworkshop iets proeven van Kerst, het feest van licht en vrede, terwijl ze ook bezig zijn met het bereiden van een heerlijk kerstdiner. Ds. Arie van der Veer gaat ook op bezoek bij Marjonelle Meindersma die in de afgelopen tijd christen is geworden en deelneemt aan de workshop. Marjonelle maakt heerlijke taarten en is in haar keuken bezig met een verrukkelijke kersttaart. Ook praten ze over kerst en de betekenis ervan, die dit jaar helemaal anders geworden is voor haar. In de meditatie vertelt ds. Arie van der Veer over de wijzen uit het oosten, die al iets gezien hebben en op zoek gaan naar meer. Meer van Jezus.

De boer die zou gaan emigreren, zondag 26 december, 22.15 uur, Nederland 2 Op oudejaarsdag 2006 hakt de karakteristieke veehouder Heijmen Brouwer (61) uit Leusden de knoop door. Samen met zijn voltallige veestapel, blinde knecht Hendrik (77) en nieuwe vriendin Janine (42) wil hij emigreren naar Frankrijk. Boer Brouwer is de strakke landbouwregels en de voortdurende controles in Nederland namelijk "spuugzat". Opnieuw beginnen in Frankrijk was altijd al zijn levensdroom want "daar houden ze nog wel van boeren".

Maar al snel volgt een reeks van obstakels en problemen. De camera registreert even genadeloos. De emigratie lijkt tot mislukken gedoemd. Toch blijft het tot het einde spannend. Want gaat hij nu wel of niet?

Een hilarisch, dramatisch en aandoenlijk portret van één van de laatste vrije boeren die niet meer kan aarden in het huidige Nederland en de vrijheid zoekt. Brouwer: "Het vertrek van de boeren is het einde van devrijheid van een volk." Over een man die op zijn oude dag zijn eigen kop volgt en alsnog zijn levensdroom wil verwezenlijken. Over het verschil tussen boerenwijsheid en boereneigenwijsheid, de marges tussen onder en boven de wet en over boerenerfgoed dat verdwijnt uit het moderne Nederland.


---
Noot voor redactie,