Gemeente Beverwijk


Winnaars Kennemer College Mavo "Wegwijs op het gemeentehuis"

Gratis fietslampjes tijdens kerstmarkt

Op donderdag 14 oktober 2010 heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), in samenwerking met de gemeenten Beverwijk en Heemskerk het project 'Wegwijs op het gemeentehuis' uitgevoerd. Aan dit project deden ongeveer 150 mavo-leerlingen van het Kennemer College mee. Zij hebben zich een dag lang op Stadskantoor van de gemeente Beverwijk en het raadhuis van de gemeente Heemskerk beziggehouden met lokale politiek, aan de hand van het thema Sociale Veiligheid. Dit thema was de basis voor concrete plannen, waarvoor beide gemeenten een bedrag van 1500 euro beschikbaar hebben gesteld.

Winnaars
In Beverwijk werd het project 'fietsverlichting´ tot winnaar uitgeroepen. Het plan om de sociale veiligheid te vergroten door het uitdelen van goed functionerende fietslampjes kreeg uiteindelijk de meeste steun van de jeugdgemeenteraad.¬ In overleg met de gemeente Beverwijk heeft de winnende groep, bestaande uit 7 Kennemer College-mavisten, ervoor gekozen om hun plan ten uitvoer te brengen tijdens de kerstmarkt op de Breestraat. Op zondag 19 december om twaalf uur bemande de groep, begeleid door een docent en 720 sets fietsverlichting, een kraam op de Breestraat. De plek was geregeld door de gemeente, voor de aankleding van de kraam hadden de jongeren zelf gezorgd.

Het winkelende publiek werd getrakteerd op een goed verhaal, een flyer en een setje lampjes: "Lampjes? Design fietsverlichting, meneer, flexibel, handig in gebruik, onbreekbaar en waterdicht. En dat mogen wij u aanbieden. Gratis!" De leerlingen oogstten alom bewondering voor hun actie en de setjes lampjes werden gretig aanvaard. Niet alleen geschikt voor fiets en brommer, maar ook voor slee en rolstoel, zo bleek gaandeweg de middag. Om 15.00 uur was helaas de voorraad op en gingen de leerlingen huiswaarts. Koud, maar voldaan en met de wetenschap dat Beverwijk weer een stukje (verkeers)veiliger is geworden dankzij hun inzet.

Beverwijk, 20 december 2010