Ingezonden persbericht


Persbericht

Toerisme Oostende ontwikkelt een belevingstraject "Oostende tijdens de Groote Oorlog"

Oostende, 20 december 2010

Met dit project wilt Toerisme Oostende vzw in samenwerking met de Dienst Cultuur van de stad Oostende, de historische achtergrond van Oostende tijdens WOI herdenken.

"Oostende tijdens de Groote Oorlog'' wordt een belevingstraject via GPS gestuurde digitale toestellen en netwerkroutes met infopanelen langsheen oorlogserfgoed.

Om dit project te kunnen realiseren werd een subsidie aangevraagd bij het Impulsfonds 100 jaar Groote Oorlog.

De huidige populaire badstad Oostende wordt niet onmiddellijk geassocieerd met gebulder van kanonnen tijdens de Groote Oorlog. Nochtans heeft Oostende ook een belangrijke rol gespeeld tijdens WOI.

Oostende was een bezette stad, de kuststrook speelde een belangrijke rol in de Duitse kustverdediging voor bedreigingen uit zee (Batterij Aachen in Raversijde is nog een resterende getuigenis hiervan). Verder heeft de haven van Oostende een belangrijke rol gespeeld tijdens WOI: Engelse troepen slaagden er in met de 'Vindictive' bevoorrading binnen te brengen via de havengeul ondanks de Duitse aanvallen.

Schepen Veulemans licht toe dat bezoekers zullen kennismaken met dit verleden via een digitale belevingswandeling in de stad, een fietsroute langsheen oorlogserfgoed en digitale infozuilen op onthaalpunten.

Oostende beschikt over oorlogserfgoed en andere locaties die een rol gespeeld hebben in WOI: Batterij Aachen (Raversijde), Fort Napoleon, diverse bunkers op de sites 'Halve Maan' en 'Hundius' en overblijfselen van de Vindictive. Met de fietsroute zal een netwerk gerealiseerd worden tussen deze militair gerelateerde locaties. Langs de route zullen bakens en infopanelen (die naar elkaar verwijzen) het verhaal brengen van Oostende tijdens de 'Groote Oorlog' en markante historische plaatsen duiden. De WOI-fietsroute voorziet in een traject van 25 km.

De digitale wandeling "Oostende tijdens de Groote Oorlog", is een ideale manier om het verhaal te brengen over de binnenstad. De bezoeker kan de wandeling afleggen in eigen tempo, aan de hand van een audiogids met beeldscherm en GPS en maakt op die manier kennis met dit oorlogsverleden van Oostende.

Klank, beeld en de Oostendse sfeer maken van deze digitale stadswandeling een boeiende manier om te ontdekken wat er zich heeft afgespeeld in Oostende tijdens WOI.

De digitale, GPS gestuurde toestellen zullen ontleend kunnen worden bij Toerisme Oostende vzw, aan het onthaal van Fort Napoleon en bij het Oostends Historisch Museum De Plate. Bezoekers zullen er ook terecht kunnen voor informatie, kaarten en brochures.

Ontleningen voor de digitale wandeling zullen ook mogelijk zijn in het toekomstige cultuurcentrum in het voormalige postgebouw.



Ingezonden persbericht