Persbericht

Kingston Technology's marktvoorspellingen voor 2011: data-explosie en toenemende vraag naar 'intelligente apparaten' Voorzitter en medeoprichter John Tu over virtualisatie, iPad's, SSD en trends in de geheugenmarkt

Amsterdam, 16 december 2010 - John Tu, Voorzitter en medeoprichter van Kingston Technology -wereldwijd marktleider in geheugenproducten- voorspelt dat bedrijven en consumenten in 2011 in groten getale zullen overschakelen naar nieuwe, intelligente apparaten waarmee ze de enorme toename aan data kunnen beheren. Tu identificeert drie belangrijke punten voor het komende jaar: ontwikkelingen op het vlak van solid state drives (SSD), een toename in de adoptie van cloud computing en wijzigingen in de manier waarop consumenten data beheren en opslaan.

Een revolutie in de toepassing van SSD's
Ongeacht hun precieze plannen voor de komende twee jaar moeten CIO's de invloed nagaan die NAND/Flash-oplossingen kunnen hebben op hun strategie en het succes daarvan. 2010 was een omslagpunt voor SSD-technologie. De technologie drong steeds meer door in de markt, gesteund door de behoefte aan beter presterende computersystemen en een snel dalende kostprijs per gigabyte. Kingston verwacht dat deze trend zich ook in 2011 voortzet, als bedrijven SSD's inzetten om de prestaties van computersystemen te verbeteren en IT-infrastructuren langer operationeel te houden. Door het inschakelen van SSD-technologie profiteren bedrijven niet alleen van een directe ROI, maar ook van de verhoogde prestaties van hun medewerkers.

De aanhoudende toename van de hoeveelheid data zal SSD's in de komende vijf jaar doen uitgroeien tot de belangrijkste vorm van interne opslag, zeker in bedrijfsomgevingen. Kingston verwacht dat op het gebied van consumentencomputing, SSD en HDD nog enige tijd naast elkaar zullen bestaan, ondermeer omdat de migratie naar de cloud in dit domein trager verloopt. SSD zal ingezet worden om het opstartproces, het besturingssysteem en het draaien van zware applicaties te versnellen, terwijl HDD gebruikt blijft worden voor dataopslag.

In 2011 zal SATA 3.0 verder ingeburgerd raken en verandert SSD-technologie de manier waarop computersystemen zijn opgebouwd verder, met name in industriële omgevingen en bij geïntegreerde systemen. De integratie van nieuwe SSD form factors in apparaten is een kolfje naar de hand van de automobiel- en maakindustrie en voor toepassingen zoals geldautomaten en CCTV-systemen. Niet alleen verhoogt SSD de prestaties, ook wordt het aantal storingen teruggebracht in vergelijking met HDD's en wordt de levensduur van de systemen verlengd.

Inspelen op het potentieel van geheugenvirtualisatie De laatste paar jaar ging cloud computing vaak over de tong, hoewel de hoge verwachtingen nog niet volledig werden ingelost. Ondanks evoluties in SAP, de toepassing van 'Software as a Service' (SaaS) en de stijging van het aantal applicaties op de markt, zorgen issues met datacenterbandbreedte en databeveiliging ervoor dat cloud computing nog niet volledig is doorgebroken. In 2011 zal de behoefte aan virtualisatie toenemen omdat de zakelijke markt virtuele serveromgevingen verder zal uitbouwen onder het motto 'meer doen met minder'. Door deze toenemende virtualisatie komen dataverwerking en geheugen hoog op de agenda te staan. Bedrijven gaan immers op zoek naar efficiënte manieren om de toenemende hoeveelheid data te beheren.

De sprong van USB 3.0
De overdrachtsnelheid van USB 3.0 ligt in theorie 10 maal hoger dan die van USB 2.0. Hierdoor is USB uitgegroeid tot een volwaardig middel voor externe opslag. USB-drives van 64GB of meer worden meestal niet gebruikt om een aantal foto's op te slaan, maar dienen als back-up voor harde schijven, als opslagmedium voor volledige muziek- of filmnaslagwerken of om duizenden beelden op te slaan. In 2011 zal USB 3.0 standaard zijn bij tal van moederborden, waardoor USB 3.0 verder zal uitgroeien tot dé oplossing voor persoonlijke mobiele opslag en back-up voor grote datavolumes.

De rol van USB
Dit jaar werden er meer dan 3 miljard apps gedownload in de App Store en 10 miljard files gedownload via iTunes. Er wordt dus meer dan ooit content gecreëerd, gedeeld en geconsumeerd. USB zal dan ook evolueren van louter een opslagmedium naar een onontbeerlijk, actief middel om eenvoudig en betrouwbaar content te delen, te verplaatsen en op te slaan, waar en wanneer dan ook.

Het opslagpotentieel van tablets
De lancering van de iPad en soortgelijke apparaten gaf de markt van de mobiele tablets een impuls. Tablets veranderen de manier waarop mensen omgaan met content door hen altijd en overal toegang te geven. De huidige toestellen hebben één nadeel: hun beperkte interne geheugen. Hier ligt een mogelijkheid in 2011 voor oplossingen gebaseerd op Flash-geheugen die perfect gebruikt kunnen worden als bijkomend extern opslagmedium voor tablets. Consumenten zullen uitzoeken welke externe opslagtoepassingen gebruikt kunnen worden bij hun tablet, zeker gegeven de snellere overdrachtsnelheden en bijkomende veiligheidsfeatures.