Ingezonden persbericht

Kerst maakt jongeren gelukkig, ouderen vaker somber Jezus populairder dan de Kerstman

Amersfoort, 20 december 2010 - Gezelligheid, lekker eten en feestvieren. Nederlanders hebben vooral positieve gevoelens bij de Kerstdagen. Met name jongeren zijn rond deze tijd van het jaar gelukkiger dan anders. Ouderen daarentegen voelen zich tijdens de feestdagen vaker eenzaam en weemoedig.

Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 1.021 Nederlanders, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Alpha-cursus Nederland, een stichting die laagdrempelige cursussen over het Christelijk geloof aanbiedt.

Jongste generatie gelukkigst
Hoewel Nederlanders bij Kerst denken aan leuke dingen als gezelligheid (53%), lekker eten (27%) en feestvieren (18%), zijn het met name jongeren die vrolijk worden van de Kerstdagen. Ruim vier op de tien (42%) Nederlanders tussen de 18 en 25 jaar zijn rond de feestdagen gelukkiger dan anders. Naarmate men ouder wordt, gaat dat percentage snel omlaag. Van de Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar geeft nog maar een kwart (27%) aan met Kerst gelukkiger te zijn. Bij de 55-plussers is dit gedaald tot slechts 7%. Ruim een op de tien (12%) Nederlanders van 35 jaar en ouder geeft zelfs aan zich ongelukkiger te voelen tijdens de Kerstdagen.

Dure cadeaus
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ouderen vaker negatieve emoties noemen wanneer zij aan Kerst denken. Zo ervaart bijna een op de tien (8%) Nederlanders ouder dan 55 jaar tijdens de Kerstdagen gevoelens van eenzaamheid en weemoed en noemt 19 procent van hen de Kerstdagen duur. Van de jongeren tussen de 18 en 25 vindt slechts 5 procent de feestdagen duur. Opmerkelijk omdat juist deze groep tien keer vaker aan Kerstcadeaus denkt dan dat ouderen dat doen (20% tegenover 2%). Het lijkt erop dat jongeren vooral verwachten cadeaus te ontvangen.

Jezus en de Kerstman
Ondanks de nadruk op cadeaus en lekker eten, is de Christelijke bron van het Kerstfeest niet vergeten: Nederlanders in alle leeftijdsgroepen denken bij Kerst bijna vier keer zo vaak aan Jezus (14%) dan aan de Kerstman (3,6%), zo blijkt uit het onderzoek van Stichting Alpha-cursus Nederland.

Over Stichting Alpha-cursus Nederland
Stichting Alpha-cursus Nederland organiseert jaarlijks op ruim 800 plaatsen laagdrempelige cursussen over het Christelijk geloof. De Alpha-cursus bestaat uit tien bijeenkomsten, waarin verschillende aspecten van het Christelijk geloof worden besproken, en een zaterdag of weekend weg. De cursus richt zich op zowel gelovigen als niet-gelovigen. Meer dan zestien miljoen mensen in 164 landen hebben deelgenomen aan de cursus, waaronder ruim 180.000 in Nederland. Eind januari gaan er weer honderden cursussen van start. Meer informatie staat op www.alpha-cursus.nl.