Gemeente Utrecht

Inzameling huisvuil tijdens gladheid

Door de gladheid en hevige sneeuwval kan de gemeente Utrecht vandaag en de komende dagen in sommige straten het huisvuil niet ophalen. Bewoners wordt gevraagd het afval zoveel mogelijk op doorgaande wegen aan te bieden. De vuilniswagens halen het vuilnis op waar dat kan. Omdat voorrang gegeven wordt aan het inzamelen van restafval, wordt er deze week geen gft-afval ingezameld. Ondertussen werken de gemeentelijke gladheidbestrijders dag en nacht om de doorgaande wegen en hoofdfietspaden sneeuwvrij en begaanbaar te houden.

Door de verwachte sneeuwval zal het ophalen van het restafval ook de komende dagen moeilijk blijven. Een aantal binnenstraten is zo glad dat de vuilnisophaalauto's die niet in kunnen rijden. Het risico op ongelukken en schade aan langs de zijkant geparkeerde auto's is te groot. De gemeente adviseert bewoners aan binnenstraten hun afval binnen te houden of op de inzameldag aan doorgaande routes te zetten die makkelijker begaanbaar zijn voor de vuilnisauto's. Omdat kliko's moelijk te verplaatsen zijn over de sneeuw, vraagt de gemeente bewoners hun afval in vuilniszakken aan te bieden. Als het vuil niet is opgehaald na 16.00 uur, vraagt de gemeente bewoners het afval weer binnen te halen.

Geen gft-inzameling deze week
Deze week wordt er geen gft-afval ingezameld. Het ophalen van restafval heeft in deze omstandigheden prioriteit. Ook is het vochtige gft-afval vaak aan de bak vastgevroren, waardoor het legen van de kliko niet lukt. Zodra de weersomstandigheden het toelaten wordt er weer ingezameld volgens het normale ophaalschema. De afvalscheidingstations zijn open. Bewoners kunnen daar altijd hun afval brengen. In overleg met de aanvrager kijkt de gemeente of de grofvuilafspraken deze week kan doorgaan. Er worden deze week geen nieuwe grofvuilophaalafspraken gemaakt.

Zoutvoorraad
Utrecht heeft nog voldoende zout op voorraad voor de komende week. Nieuw zout is in bestelling en wordt deze week of volgende week verwacht. De gemeente doet er alles aan om nog meer zout geleverd te krijgen zodat we ook voor de eerste weken van het nieuwe jaar voldoende hebben. De zoutvoorraad is sterk afhankelijk van het weer. De coördinator van de gladheidbestrijding houdt in de gaten of er extra maatregelen genomen moeten worden.

Meer dan honderd medewerkers
Voor het bestrijden van de gladheid heeft de gemeente al haar rijdend materieel ingezet dat geschikt is om sneeuw te ruimen of te strooien. De steeds weer vallende sneeuw en het opvriezen van het wegdek bemoeilijkt het schoonmaakwerk. Meer dan honderd medewerkers, zoals stratenmakers, tuinmannen en vegers, zijn overdag bezig om de publieksaantrekkelijke locaties sneeuw- en ijsvrij te maken. Winkelcentra, bejaardenhuizen, scholen (niet in de kerstvakantie) en bruggen worden gestrooid en ontdaan van de ergste sneeuw. De coördinator van de gladheidbestrijding heeft nauw contact met de politie en Meteoconsult voor de actuele weersverwachting.

Kijk voor actuele berichten over gladheidbestrijding op www.utrecht.nl/gladheid en voor afvalinzameling op www.utrecht.nl/afval.