Gemeente Rotterdam

20 december 2010

Onder embargo tot 21.00 uur

Erasmusspeld voor Hans Zoethoutmaar

Vanavond, tijdens de Rotterdam Sportstad Awards in het Nieuwe Luxor Theater, ontvangt Hans Zoethoutmaar uit handen van sportwethouder Antoinette Laan de Erasmusspeld. Burgemeester Aboutaleb spreekt hem toe. Dit jaar bestaat Rotterdam Topsport 20 jaar. Een van de mensen van het eerste uur is Hans Zoethoutmaar. Het succes van de grote topsportevenementen in Rotterdam is voornamelijk zijn verdienste geweest.

Rotterdam heeft zich in de afgelopen 20 jaar in Nederland en ver daar buiten onderscheiden met grote topsportevenementen. Zoethoutmaar overtuigde nationale en internationale bonden om voor Rotterdam te kiezen met hun evenement. Zijn betrokkenheid hield echter niet op bij de acquisitie. Door zijn persoonlijke advisering en begeleiding voelden organisatoren en sporters zich welkom in Rotterdam.

Een bloemlezing uit de evenementen die Hans Zoethoutmaar naar Rotterdam heeft gehaald:

¼ finale Davis Cup (1994), EURO 2000 (2000), ½ finale Davis Cup (2001), UEFA Cup Finale (2002), WK Korfbal (2003), WK Honkbal (2005), WK Aerobics, Volvo Ocean Race (2006), World Champions Trophy Hockey Men (2008), EK Volleybal voor Junioren (2009), Grand Départ van de Tour de France en WK Turnen (2010).

En in de toekomst, 2011: WK Squash, WK Tafeltennis, EK Boksen voor Vrouwen, EK Dressuur en 2012: EK Handbal voor dames.

Hans Zoethoutmaar bekommerde zich om het gebrek aan goede topsportaccommodaties in Rotterdam. Hij heeft aan de wieg gestaan van het (nieuwe) Topsportcentrum, het baseballstadion en de vormgeving van de roeibaan Willem Alexander. Hij is ook de grondlegger van de allianties tussen Rotterdam en het Nederlands Volleybal team mannen, het Nederlands Baseball team, de Judobond en het Handbalverbond.

Hans Zoethoutmaar (projectmanager topsportevenementen en adjunct-directeur Rotterdam Topsport) komt in aanmerking voor de Erasmusspeld omdat hij zich op sociaal, sportief en economisch gebied gedurende een lange periode van jaren verdienstelijk heeft gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

Het programma van Rotterdam Sportstad Awards vanavond in het Nieuwe Luxor start om 20.45 uur.