Ingezonden persbericht


persbericht

Amsterdam, 20 december 2010
2010/143/CA

Uiteenlopend onderzoek in wetenschapsmagazine Synaps

Sleutelen aan de dotterbehandeling

Interventiecardiologen van VUmc doen een studie naar de verbetering van dotterbehandelingen. Dotteren redt veel levens, maar kan ook nieuwe problemen met zich meebrengen, zoals schadelijke ontstekingsreacties op de plek van het hartinfarct. 'Met nieuwe medicijnen willen we proberen de schade aan de vaten ná het dotteren voorkomen', aldus dr. Yolande Appelman en dr. Niels van Royen. In Synaps, het wetenschapsmagazine van VU medisch centrum, is meer te lezen over deze EXAMI-studie.

Verder onder andere in nummer 76 van Synaps:


· Kinderen die te dik zijn, zijn dat vaak ook als volwassene. Bij het voorkómen van overgewicht spelen ouders dus een belangrijke rol. Het Europese ENERGY-project onderzoekt welke.


· Coeliakie wordt nogal eens over het hoofd gezien. Medisch immunoloog Mary von Blomberg vertelt over de ontwikkelingen in het coeliakie-onderzoek, die onder andere hebben geleid tot een eenvoudige test om patiënten op te sporen.


· Om de diagnose bij kankerpatiënten sneller te kunnen stellen, werkt VUmc samen met een hoogleraar wiskunde.


· Het stresshormoon cortisol lijkt een rol te spelen bij het ontstaan en beloop van matig ernstige depressie en angststoornissen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over de onderzoeken of wilt u een exemplaar ontvangen van Synaps? Neem dan contact op met dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps tel: 020- 444 3444. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten

Achtergrondinformatie (