Ingezonden persbericht


Persbericht

Levende kerststallen veel minder populair

Amsterdam, 21 december 2010 - Stadsdelen in Amsterdam worden terughoudend met het toestaan van evenementen waarbij levende dieren zijn betrokken. Dat is het resultaat van een campagne tegen levende kerststallen door de Amsterdamse werkgroep van de Partij voor de Dieren.

Werden er in 2009 in bijna alle stadsdelen vergunningen aangevraagd voor levende kerststallen, in 2010 is dat nog slechts in drie stadsdelen het geval, te weten Oost (IJburg), Noord en Zuidoost.

De Amsterdamse werkgroep heeft tegen alle aanvragen bezwaar aangetekend. De dieren worden namelijk vaak over grote afstanden vervoerd om slechts enkele uren in een beperkte ruimte te moeten staan. Kerststallen staan doorgaans in drukke winkelcentra, waar de dieren worden blootgesteld aan allerlei stressfactoren zoals muziek, veel mensen en lawaai.

Gemeenteraadslid Johnas van Lammeren heeft samen met Tirza Elias, voorzitter van de werkgroep Amsterdam en Fred Haaijen, stadsecoloog van Amsterdam-Noord verschillende kerststallen in het stadsdeel bezocht. Daarbij is geconstateerd dat vanuit het oogpunt van dierenwelzijn twee van de drie evenementen in deze vorm niet voor herhaling vatbaar zijn. Tevens heeft de organiserende winkeliersvereniging aangekondigd dat het dit jaar de laatste keer is dat er een levende kerststal wordt ingezet.

" Een goed resultaat", aldus Tirza Elias: "Door simpelweg het gesprek aan te gaan en aandacht te vestigen, zien we al een verandering in de mentaliteit bij zowel de stadsdelen als de winkeliersverenigingen. Daarbij viel ook op dat de opblaasglijbanen en de kerstkoren veel meer aandacht trekken dan de dieren die angstig in een hoekje staan. Wij verwachten dan ook dat volgend jaar het onnodige gesleep met dieren ophoudt."

Noot voor de redactie,