Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 332 MtW
Datum: 20 december 2010

Gedeputeerde Galema onder de indruk bij bezoek Royal Smilde 'Voedingsmiddelenindustrie in Fryslân ambitieus'

De voedingsmiddelenindustrie in Fryslân is springlevend en ambitieus. Dat zegt gedeputeerde Galema in reactie op zijn bezoek aan Smilde Foods, onderdeel van Royal Smilde in Heerenveen. 'Royal Smilde bestaat al 148 jaar, maar investeert nog altijd substantieel in innovatie. Niet afwachten wat er gebeurt, maar zelf de toekomst bepalen. Die houding spreekt mij erg aan',

Gedeputeerde Sjoerd Galema (economie) is door de directie bijgepraat over de toekomst van Smilde Foods. Het bedrijf maakte vorig jaar bekend de saladeproductie, die nu in Emmen en Oosterwolde plaatsvindt, te concentreren in Oosterwolde. Daar gaat Smilde Foods de productielijnen uitbreiden, vervangen en vernieuwen. Alle werknemers van Emmen kunnen mee naar Oosterwolde.

Royal Smilde is een vooraanstaand producent van voedingsmiddelen. Hoogwaardige grondstoffen, halffabricaten en eindproducten vinden via afzetkanalen als ambachtelijke bakkerijen en slagerijen, foodservice en retail hun weg naar de consument. Smilde Foods heeft ambitieuze ideeën over innovaties op het gebied van duurzame energie en ontwikkeling van nieuwe producten. Ook zoekt het meer samenwerking in Innexus, een groep voedingsfabrikanten die gezamenlijk willen werken aan nieuwe producten voor consumenten.

Fryslân biedt de voedingsmiddelenindustrie een goed klimaat. Dat bleek bijvoorbeeld eind november, toen CSK Food Enrichment bekendmaakte dat het ¤ 35 miljoen gaat investeren in een nieuwe fabriek in Leeuwaren en een locatie in Ede sluit. De keuze heeft te maken met de aanwezigheid van goed geschoold personeel in Fryslân.

Friesland Campina maakte onlangs bekend dat de kaasproductie in Workum wordt uitgebreid. Workum moet een van de grootste kaasfabrieken worden, die meer dan de helft van de Friese melk verwerkt. Gedeputeerde Galema: 'Dat is prachtig nieuws in deze moeilijke tijd.'




Provincie Friesland