Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

16 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200904503/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zeeland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Goese Schans' van de gemeente Goes) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan 'Goese Schans' van de gemeente Goes. Het plan maakt de ontwikkeling mogelijk van een woongebied op het voormalige havenindustriegebied ten noorden van Goes. Dwars door het gebied van ongeveer 80 hectare loopt het Havenkanaal. Ten oosten van dit kanaal ligt het voormalige havenindustrieterrein. Ten westen van het kanaal wordt het gebied vooral voor recreatie en sport gebruikt. Ten noorden van het kanaal ligt de waterplas en de villawijk 'Het Goese Meer'. De Vereniging van bewoners van het Goese Meer, het buurtschap Havenzicht en de Ontwikkelingsmaatschappij Het Goese Meer verzetten zich tegen het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben vooral bezwaar tegen de bouwplannen bij het Goese Diep. Dit is een gebied direct ten zuiden van de waterplas, waar voorheen de Apparaten- en Ketelfabriek was gevestigd. Het plan maakt hier woningbouw mogelijk met een maximale hoogte van 24 meter. De bezwaarmakers betwijfelen de noodzaak voor de nieuwe woningen en vragen zich ook af of het plan financieel uitvoerbaar is. Zo zou er volgens hen ongeoorloofde staatssteun zijn verleend. Ook vinden ze de woningen te hoog en had er een uitgebreid onderzoek moeten worden gedaan naar de effecten van het plan op het milieu. Zij voeren bovendien aan dat het onderzoek naar de luchtkwaliteit te beperkt is. In het zuiden staan enkele bedrijven, waaronder een betoncentrale. Deze bedrijven zijn niet in het bestemmingsplan opgenomen, omdat de gemeente daar in de toekomst woningen wil bouwen. Omdat de geluidszone voor deze bedrijven toch in het plan is opgenomen, heeft het provinciebestuur aan een deel van de woonbestemming goedkeuring onthouden. Voor deze woningen zou anders teveel geluidsoverlast ontstaan, aldus het provinciebestuur. De drie bedrijven zijn tegen die beslissing in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn vooral bang voor de continuïteit van hun bedrijfsvoering. Het zoeken naar een nieuwe locatie voor hun bedrijven wil namelijk nog niet vlotten. De Raad van State heeft de zaak op 23 augustus 2010 op zitting behandeld.
2. 200904971/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Fioretti College' van de gemeente Hillegom) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hillegom van het bestemmingsplan 'Fioretti College'. Het plan maakt de nieuwbouw mogelijk voor een brede scholengemeenschap met een multifunctionele toneel- en culturele zaal, een sportzaal en een ballet- en muziekschool op het voormalig evenemententerrein aan de N208. De school biedt plaats aan ongeveer 1.100 leerlingen. De school heeft nu verschillende dependances in de regio. Enkele omwonenden zijn het niet eens met het plan en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor geluidsoverlast vanwege de fietsenstalling die in de buurt van hun huizen zal worden gebouwd. Ook vragen zij zich of het verkeer in de omgeving van de nieuwe school wel goed kan worden afgewikkeld. Een schuimplastic bedrijf dat op het nabijgelegen bedrijventerrein is gevestigd, komt ook tegen het plan in beroep. Het bedrijf vreest met name dat het in zijn bedrijfsvoering wordt beperkt door de komst van de school en vindt dat er om veiligheidsredenen een veel grotere afstand tot het bedrijf aangehouden had moeten worden. De Raad van State heeft de zaak op 11 november jl. behandeld.
3. 200905366/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Vossenberg West II' van de gemeente Tilburg) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Vossenberg West II' van de gemeente Tilburg. Het bestemmingsplan maakt een industrieterrein mogelijk en een containerterminal met bijbehorende haven aan het Wilhelminakanaal. Het gebied ligt nu nog braak en zal plaats maken voor 80 hectare aan industriële bedrijven, transportbedrijven en logistieke dienstverleners. Het bedrijventerrein Vossenberg West II is een uitbreiding van het bestaande terrein Vossenberg West I. Het gebied waar het nieuwe terrein zal worden aangelegd wordt aan de noord- en westzijde begrensd door de toekomstige Noordwesttangent en aan de oostzijde door Vossenberg West I. Ten zuiden van het gebied liggen het Wilhelminakanaal en de woonwijk de Reeshof. Een aantal inwoners van de Reeshof is het niet eens met het plan. Zij zijn bang voor geluidsoverlast en vinden het plan te globaal. Hierdoor weten de inwoners niet waar zij aan toe zijn, vooral niet als het gaat om de aanleg van de haven en de zwaaikom (een bredere plek in de rivier waar schepen kunnen keren) die op korte afstand van de woonwijk zijn gepland. Zij betwijfelen of er behoefte bestaat aan uitbreiding van het bedrijventerrein Vossenberg, gezien de huidige economische situatie. Een echtpaar uit Dongen kan zich ook niet met het plan verenigen. Zij zijn ook bang voor geluidsoverlast, maar vooral als gevolg van de cumulatie met het geluid van een bedrijventerrein op de grens van Dongen en Tilburg. Ook betwijfelen zij of bij het onderzoek naar de luchtkwaliteit rekening is gehouden met dit Dongense bedrijventerrein. De Raad van State heeft de zaak op 5 oktober jl. op zitting behandeld.
4. 200906437/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bosselaar-Zuid' van de gemeente Moerdijk) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Bosselaar-Zuid' van de gemeente Moerdijk. De gemeente wil al langer de agrarische gronden ten zuiden van de woonwijk Bosselaar in Zevenbergen gebruiken voor woningbouw. Dit plan biedt hiervoor de grondslag. Het gebied ligt tussen de Roode Vaart, het vroegere havenkanaal van Zevenbergen, en de spoorlijn Roosendaal-Dordrecht. Het plan maakt de bouw van bijna 600 woningen mogelijk en de vestiging van een zogenoemde Brede School. Een aantal omwonenden is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij twijfelen over de veiligheid van de nieuwe woonwijk vanwege de gevaarlijke stoffen die over de naastliggende spoorlijn worden vervoerd. Ook vinden zij dat de gemeenteraad in het bestemmingsplan uitdrukkelijk had moeten vastleggen dat er een brug over de Roode Vaart wordt aangelegd. Verder vrezen zij voor verkeersoverlast rondom het centrum van Zevenbergen. Ook zouden de bestaande wegen Kuringen en de Zuidrand niet geschikt zijn om de nieuwe woonwijk te ontsluiten. Een autoschadeherstelbedrijf is eveneens tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vreest dat de nieuwe woonwijk hem in zijn uitbreidingsmogelijkheden zal belemmeren. De Raad van State heeft de zaak op 22 november jl. op zitting behandeld.
5. 201000250/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor de Clauscentrale in Maasbracht) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend aan Essent Energie Produktie B.V. voor de Clauscentrale aan de Voorstraat in Maasbracht. Het gaat om een elektriciteitscentrale waar aardgas, bio-olie en zware stookolie worden verbrand. De centrale bestaat uit twee eenheden. Het provinciebestuur had in een eerdere vergunning de inzet van bio-olie in eenheid A geweigerd. Tegen die weigering kwam Essent in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een uitspraak van december 2009 heeft de Raad van State de vergunning vernietigd. Daarom moest het provinciebestuur een nieuw besluit nemen voor eenheid A. In dit nieuwe besluit is de inzet van bio-olie voor eenheid A alsnog vergund. Essent, de Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie komen tegen de nieuwe vergunning in beroep. Volgens Essent is de norm voor stikstofoxide te beperkend en worden daarmee de mogelijkheden om met bio-olie elektriciteit op te wekken, verkleind. Volgens de milieuorganisaties is de norm voor stikstofoxide juist te soepel, en had het provinciebestuur strengere eisen moeten stellen aan het stoken met bio-olie. Ook had er een uitgebreid onderzoek moeten worden gedaan naar de milieugevolgen van het stoken met bio-olie, aldus de milieuorganisaties. Ten slotte zouden er een aantal onduidelijkheden in de vergunning zitten, zodat niet zeker is aan welke eisen Essent moet voldoen. De Raad van State heeft de zaak op 2 november jl. op zitting behandeld.
6. 201001626/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Permanente bewoning op bungalowpark De Stille Wille in Oirschot) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Oirschot aan diverse personen heeft verleend voor permanente bewoning van recreatieverblijven op het bungalowpark De Stille Wille. De gemeente en de beheerder van het bungalowpark kunnen het al jaren niet eens worden over de permanente bewoning op het park. De beheerder wil namelijk dat de gemeente een einde maakt aan de permanente bewoning van het recreatiepark. Daarom heeft hij vorig jaar beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Bosch tegen het besluit van de gemeente om bepaalde mensen een gedoogbeschikking en vrijstelling te verlenen. Deze gedoogbeschikking maakt het voor sommige bewoners mogelijk om op het recreatiepark te blijven wonen. De rechtbank heeft in december 2009 de beheerder slechts gedeeltelijk in het gelijk gesteld. Tegen de uitspraak is de beheerder in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201001626/1 die de Raad van State woensdag 22 december 2010 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over het verzoek van de beheerder aan de gemeente om maatregelen te treffen tegen de permanente bewoning van het recreatiepark. De Raad van State heeft beide zaken op 21 oktober jl. op zitting behandeld.
7. 201002058/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Buren willen maatregelen tegen duivenhouderij in Zwolle) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zwolle om niet op te treden tegen een duivenhouderij aan de Kadeneterkamp in de gemeente. Een echtpaar in de buurt had de gemeente verzocht om maatregelen te treffen. Het echtpaar geeft aan veel hinder te ondervinden van de 100 duiven die de houderij onder zich heeft. Ze kunnen naar eigen zeggen niet normaal meer in hun huis wonen en in hun tuin verblijven en hun huis is volgens hen onverkoopbaar geworden. Het gemeentebestuur heeft zich op het standpunt gesteld dat het niet bevoegd is om maatregelen te treffen, omdat de duiven 'hobbymatig worden gehouden' en dat het niet gaat om een bedrijfsmatige activiteit. Er worden maximaal 100 duiven gehouden en twee maal per dag vliegen maximaal 50 duiven in één keer uit, tussen 8.30 uur en 9.30 uur en tussen 15.30 uur en 16.30 uur. Het echtpaar is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur om geen maatregelen te nemen en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 8 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 201003178/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan voor komst kinderdagverblijf in Oisterwijk) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Oisterwijk van het bestemmingsplan 'Gemullehoekenweg 75'. Het plan maakt op dat adres de vestiging mogelijk van een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De opvanglocatie ligt aan een doodlopende weg met drie andere woningen, vlakbij een tankstation en een wasstraat. Er worden in totaal 27 kinderen opgevangen. Een aantal omwonenden en het tankstation vrezen voor geluidsoverlast van het kinderdagverblijf zo dicht in de buurt, en voor verkeer- en parkeeroverlast. Verder had het gemeentebestuur volgens hen geen slechtere locactie kunnen kiezen voor de opvang van kinderen dan de locatie achter het tankstation. Zij vinden dan ook dat het gemeentebestuur naar alternatieve locaties had moeten kijken. Daarom zijn zij tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 17 november jl. op zitting behandeld.
9. 201003901/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Openbaarmaking van documenten over bonussen gemeente Groningen) Uitspraak over de weigering door de het college van burgemeester en wethouders van Groningen om een aantal documenten openbaar te maken. Een inwoner van Groningen had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur om openbaarmaking van informatie gevraagd over de bonussenregeling en de gratificaties voor ambtenaren van de afdeling sociale zaken van de gemeente. Ook wilde hij informatie over de beloning van de leden van de sociale zaken bezwaarschriftencommissie. Volgens het gemeentebestuur zijn die documenten niet beschikbaar en kunnen die daarom ook niet openbaar gemaakt worden. De man is het daar niet mee eens en is tegen de weigering in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem bestaat er een verband tussen het stopzetten van bepaalde reïntegratieprojecten door de gemeente in de jaren '90 en de beloning van de ambtenaren en de commissieleden. De rechtbank in Groningen verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 2 november jl. op zitting behandeld.
10. 201004030/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 22 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan voor uitbreiding glastuinbouwgebied Agriport A7 in Wieringermeer) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Wieringermeer van het bestemmingsplan 'Uitbreiding Agriport A7 grootschalige glastuinbouw'. Het plan maakt de uitbreiding mogelijk van een bestaand glastuinbouwgebied in Wieringermeer. Het nieuwe gebied ligt tussen de Rijksweg A7, Medemblikkerweg, Westermiddenmeerweg en Wagentocht, en een perceel ten westen van de Rijksweg A7 en de Cultuurweg. Twee agrariërs vrezen dat hun bedrijven wateroverlast zullen ondervinden door de afwatering van het nieuwe glastuinbouwgebied. Een andere inwoner van Wieringermeer is het er niet mee eens dat het bestemmingsplan op zijn gronden niet direct glastuinbouw mogelijk maakt, maar dat daarvoor nog een apart besluit moet worden genomen. Hierdoor is het niet mogelijk zijn gronden te ruilen met de projectontwikkelaar voor andere gronden buiten het glastuinbouwgebied. De agrariërs en de inwoner zijn daarom tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 28 oktober jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat