Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 337 MJ
Datum: 20 december 2010

Mary Looman waarnemend burgemeester Skarsterlân

Mevrouw Mary Looman-Struijs gaat de komende twee jaar aan de slag als waarnemend burgemeester van Skarsterlân. Commissaris van de Koningin de heer John Jorritsma heeft haar benoemd na overleg met een delegatie uit de gemeenteraad. Mevrouw Looman-Struijs (57, PvdA) was tot dit voorjaar wethouder van de gemeente Midden-Drenthe. In Skarsterlân volgt ze op 1 februari burgemeester Bert Kuiper op.

Kuiper heeft vorige week afscheid genomen als burgemeester. Hij gaat formeel op 1 februari met pensioen. Tot die tijd neemt wethouder de heer Bé de Winter (CDA) de taken als locoburgemeester over. Raadslid de heer Bert Fleer (PvdA) fungeert de komende maand als voorzitter van de gemeenteraad.

De in Smilde woonachtige mevrouw Looman-Struijs is acht jaar wethouder en locoburgemeester geweest. Daarvoor had ze een eigen bureau dat mensen trainde in conflictbeheersing. Ze is geboren in Vlaardingen.

Afgesproken is dat de waarneming door mevrouw Looman-Struijs duurt tot 1 januari 2013. De verwachting is dat er op dat moment meer duidelijkheid is of de gemeente Skarsterlân blijft bestaan. Tot die tijd vindt Commissaris Jorritsma het niet verstandig aan te sturen op een Kroonbenoemde burgemeester. Vandaar dat hij de vacature niet openstelt en kiest voor een waarnemer. Dit heeft de instemming van de gemeenteraad en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Skarsterlân werkt momenteel aan een fusieplan met Gaasterlân-Sleat en Lemsterland. Voor de zomer geven Gedeputeerde Staten na een advies van een Commissie van Wijzen aan wat ze van dit voorstel vinden. Mocht de fusie afketsen en Skarsterlân toch zelfstandig verder gaan, dan kan het besluit volgen om de vacature alsnog open te stellen.