Tweedehands jeeps helpen ondernemers in West-Afrika vooruit


VOORBURG, 20101220 -- Stichting Katalysator rijdt vijf oudgediende jeeps begin volgend jaar vanuit Nederland naar West-Afrika om daar vier ontwikkelingsprojecten een nieuwe impuls te geven. Het gebrek aan betaalbare vervoersmiddelen is in deze regio voor vele ondernemingen een sterke remfactor voor de groei. Met deze reis wil de stichting een brug slaan tussen de overvloed aan bruikbare tweedehandse auto's in Europa en de dringende behoefte daaraan in West-Afrika. In februari 2011 beginnen plusminus tien deelnemers de reis vanuit Den Haag. Vier á vijf weken later worden de jeeps in Mali en Ghana aan de deelnemende projecten overgedragen.

Terreinwagens die al meer dan 200.000 kilometer hebben gereden, zijn door de perfecte Nederlandse asfaltwegen nog nooit écht beproefd. Dat deze jeeps in Afrika nog een langdurige en betekenisvolle rol kunnen spelen erkenden Jelmer Tamis, Alain Simons en Eelke de Vries, oprichters van Stichting Katalysator. Via de Movendi-foundation en de TU Delft kwamen zij in contact met vier ontwikkelingsprojecten die steun zullen ontvangen, en met project Moving Forward wordt de overdracht gerealiseerd.

Met de reis van 9000 kilometer vraagt Stichting Katalysator aandacht voor de projecten die kampen met gebrek aan betaalbaar vervoer in West-Afrika. In Mali en Ghana is het gemiddelde inkomen minder dan een twintigste van het Nederlandse, maar door schaarste zijn tweedehands auto's maar liefst twee keer zo duur. De bekende plaatjes van overvolle vrachtwagens en bussen die door het lege Afrikaanse landschap rijden zijn symptomen van deze schaarste. Voor ondernemers in Afrika is dit gebrek aan vervoer een fysieke barrière voor de groei.

Stichting Katalysator kiest bewust om projecten te steunen die waarde aan de lokale economie toevoegen door banen te creëren voor de lokale bevolking. Zo start "Bake for Life" in Ghana bakkerijen die gehandicapten in dienst nemen en opleidt tot bakker, terwijl project Enidado haar deelnemers oesterzwammen leert kweken die op de lokale markten een belangrijke nieuwe bron van proteïnen vormen. Een auto betekent meer flexibiliteit en bereik; ze kunnen meer mensen bedienen in het verspreidde landschap van West-Afrika waardoor hun activiteiten een veel grotere impact krijgen.

Ook het project `Windpower for Mali', nu nog afhankelijk van goedgezinde dorpsgenoten voor vervoer, zal door de geleverde jeep zijn activiteiten en bereik flink uit kunnen breiden. `Windpower for Mali' is een initiatief van Siemens-ingenieur Piet Chevalier, die zijn kennis van windmolens overdraagt aan kansarme jongeren in Mali. Met zijn hulp leren deze jongeren uit lokaal beschikbare materialen windmolens te bouwen die als duurzame en goedkope energiebron zullen dienen voor dorpen op het Malinese platteland.

Naast de persoonlijke inleg van elke deelnemer is het succes van het project afhankelijk van fondsen en sponsoring. Als unieke sponsormogelijkheid biedt Project Moving Forward onder andere de adoptie van één van de vijf jeeps die in Afrika worden afgeleverd. Door een persoonlijk weblog van de auto kunnen sponsoren zelf het effect meemaken van de jeep bij de ondernemingen, en de avonturen onderweg volgen. Meer sponsormogelijkheden en verdere informatie vindt u op de website van Stichting Katalysator - www.stichtingkatalysator.nl.





ingezonden persbericht