Watersportverbond - KNWV

Dieptepunt tijdens 470 Jeugd WK

maandag 20 december 2010

Doha, Qatar - De afgelopen dagen werden gekenmerkt door veel zon, maar helaas niet heel veel wind. Voorlopig geen spectaculaire beelden, maar vooral moeilijke drijfpartijen, waar het Nederlandse team zich met moeite door heen slaat.

Nieuw concept voorlopig een aanfluiting
Het 470 Jeugd WK wordt voorlopig gekenmerkt door lange dagen. 06.00 's ochtends staat over het algemeen het ontbijt al klaar voor de eerste startgroepen. Door het nieuwe concept met boten van de organisatie moeten de dames en heren de boten delen. Dit betekent dat de eerste groepen vroeg het water op moeten om de teams in de middag, nog voor de vroege zonsondergang, een wedstrijd te laten varen. Tijdens de eerste dag waren de jongens vroeg op, met 2 wedstrijden als resultaat. De volgende dagen mochten de meisjes als eerste. Door gebrek aan stabiele wind viel echter het hele schema hopeloos in het water. De meisjes hebben na 3 dagen evenement een acceptabele 5 races achter de rug. De jongens blijven jammer genoeg op 2 staan.
Coach Rob Sepers: "Tot nu toe is het idee achter het nieuwe concept prima maar de uitvoering een ware aanfluiting! Door de slechte wind en korte daglicht wordt er tijdens het wisselen te veel haast gemaakt. De meiden moesten als gekken in de boten springen en vol gas in de sleep naar de start om uberhaupt de startprocedure te halen. In een boot als de 470 moeten teams zeker even tijd krijgen om wat
instellingen aan te passen om voorbereid aan de start te verschijnen. Nu is het meer op goed geluk! Een aantal andere teams haalden de startprocedure maar net!"
Er zijn tijdens dit evenement te veel experimenten tegelijkertijd. Dat is iets te veel van het goede en een Jeugd WK in een Olympische discipline onwaardig.

Dieptepunt bereikt
Door de moeilijke wind, vele draaiingen en vooral veel windverschillen wordt er veel gejojoot in de velden. Bij de Nederlandse teams worden goede starts en beslissingen afgewisseld met ongelukkige situaties. Bij de meiden staan de Japanse souverein aan de leiding maar daarachter is het stuivertje wisselen. Ook de Nederlandse meiden wisselen goede wedstrijden af met pech. Ondanks soms hopeloze situaties, Afrodite en Shannen eindigden zelfs een wedstrijd als laatste nadat ze overvallen werden door een plaatselijk windstilte, blijven zij en het team van Nina en Anneloes na 5 gevaren races zicht houden op de top 10. Dirk en Remy komen over het algemeen goed uit de start maar niet altijd aan de windzijde van de baan. Na pech, herstellen ze zich steeds prima en weten door schade beperkende tactiek toch nog goed terug te knokken in het veld. Na de 2 geldige races staan ze voorlopig 15e. Vandaag bereikte het evenement echter een dieptepunt voor de deelnemers en in het bijzonder de Nederlandse jongens. Na uren wachten zonder wind is er een poging ondernomen om het veld met een zwarte vlag weg te starten. Helaas volgde er een algemene terugroep en 10 gediskwalificeerde teams op het bord. Pas 10 minuten later worden ook Dirk en Remy met een BFD aan het bord toegevoegd en tot overmaat van ramp ook besloten geen wedstrijden meer te varen die dag.
Ondanks video en track & trace bewijs worden de protesten van het Nederlandse team na 2,5 uur procederen afgewezen en zullen ze morgen de eerste wedstrijd toe moeten kijken.

Morgen wordt er gelukkig iets stabielere wind verwacht. Voor het Nederlandse team is er dan veel pech. Het geloof in het eigen kunnen is nog steeds aanwezig! De eigen resultaten is dan het enige wat ze nog wel zelf in de hand kunnen houden.

Resultaten en meer informatie: www.juniorworlds.470.org

Foto's: Thom Touw
Boven: Nina Keijzer beschermt zich op gepaste wijze tegen de zon Onder: Dirk Bennen & Remy Oomens in lichte omstandigheden