KRO

KRO komt met nieuwe variant: Stinkend, Beroemd en Dakloos

Uitzenddatum: 21/12/2010

Vanaf dinsdag 21 december presenteert Ajouad El Miloudi KRO's Stinkend, Beroemd en Dakloos. In deze nieuwe variant op het eerder uitgezonden Stinkend Rijk en Dakloos gaan vier Bekende Nederlanders, die gewend zijn aan een leven in de schijnwerpers met luxe en voorspoed, 7 dagen en 6 nachten de straat op. Zij moeten zien te leven en overleven tussen de daklozen. De 4 BN-ers die deze uitdaging aangaan zijn: Kim Feenstra (model), Tim Haars (presentator/acteur), Esther Schouten (kampioen boksen) en Chris Tates (acteur).

Subtiel gevolgd door een camera, worden zij geconfronteerd met de harde werkelijkheid van het leven op straat. Ze ervaren hoe het is om elke dag opnieuw te moeten zoeken naar eten en een slaapplaats, beoordeeld te worden op een armoedig uiterlijk en soms zelfs openlijk genegeerd te worden. Hoe gaat een Bekende Nederlander die gewend is aan veel aandacht hiermee om?
Zij moeten al hun bezittingen inleveren en mogen geen gebruikmaken van hun bekendheid en status. Gedurende hun zwerversbestaan slapen ze op straat, maar ook in opvangcentra. De vier BN-ers worden een paar dagen gekoppeld aan een dakloze buddy, die ze mee op sleeptouw neemt en laat zien hoe ze op straat kunnen overleven. Hoe kijken zij na deze 7 dagen en 6 nachten aan tegen de daklozen en worden hun eventuele vooroordelen weggenomen?

Presentator Ajouad El Miloudi hoopt dat de serie Stinkend, Beroemd en Dakloos meer begrip kweekt en nieuwe inzichten geeft in het daklozenbestaan. "Deze vier bekende Nederlanders zijn zelf natuurlijk een heel ander leven gewend. Ik ken ze goed. Ze denken creatief en slim genoeg te zijn om alles op te lossen en te overleven. Wacht maar, totdat ze echt geconfronteerd worden met de kou..... Ik hoop dat zij én ook de kijkers door deze serie anders tegen de daklozen gaan aankijken", aldus Ajouad.

De vier BN-ers
Tim Haars
Tim (29) is presentator en acteur. Momenteel is hij een van de gezichten van VPRO's Villa Achterwerk. Hij speelde in de bij jongeren mateloos populaire satireshow `New Kids', uitgezonden door Comedy Central en is een van de acteurs in de bioscoopfilm New Kids Turbo! die in december verschijnt. Door deel te nemen aan Stinkend, Beroemd en Dakloos wil hij meer inzicht krijgen waarom iemand op straat terecht komt. "Ik ben heel erg benieuwd in wat voor een wereld ik terecht kom. Volgens mij heeft een dakloze in Nederland er niet voor gekozen om op straat te leven, maar moet er altijd wel iets in hun leven gebeurd zijn waardoor ze op straat terecht zijn gekomen. Door mee te doen aan Stinkend, Beroemd en Dakloos kan ik daar nu zelf achterkomen. Ik heb ook geen moment geaarzeld toen ik gevraagd werd, het lijkt me één groot avontuur, hoewel ik het ook heel spannend vind".

Kim Feenstra
Kim Feenstra (25) is een internationaal veel gevraagd fotomodel en werd bekend door haar deelname aan het televisieprogramma Holland's Next Top Model. "Als model sta je altijd in het middelpunt van de belangstelling, je bent iemand, je krijgt veel aandacht. Nu zal ik denk ik volkomen genegeerd gaan worden, als dakloze ben je toch vaak onzichtbaar. Ik ben heel erg benieuwd wat dat met me gaat doen... Maar het is ook zeker een realitycheck. Mijn moeder waarschuwt me altijd dat ik niet naast mijn schoenen moet gaan lopen. Nou, ik denk dat een week op straat en de verhalen van de mensen die ik tegen ga komen er voldoende voor zal zorgen dat dát niet gebeurt", aldus Kim.

Chris Tates
Chris Tates(48) is acteur en speelde jaren in het theater voordat hij doorbrak als acteur in films en op televisie. Hij speelde rollen in de film `Ellis in Glamourland' en televisieseries als `Onderweg naar Morgen' en `Rozengeur & Wodka Lime'. "Ik besef denk ik de helft nog niet van wat er op me af zal komen. Bijvoorbeeld ik loop op straat en moet opeens heel erg naar de wc. Ik denk niet dat ik als dakloze naar de wc kan in een kroeg of restaurant.... Waar ik vooral bang voor ben is afwijzing. Ik denk dat ik dat op straat vaak tegen zal komen. Afgewezen worden voelt heel persoonlijk, je wordt als mens door een ander mens afgewezen en dat is heel erg. Als dat na bijvoorbeeld een auditie gebeurt, dan ligt dat toch anders, je bent bijvoorbeeld niet oud genoeg voor de rol, of te lang, of niet dik genoeg. Ik denk dat je een dikke huid nodig hebt als dakloze, en ik vraag me af hoe dik die van mij zal zijn, aldus Tates.

Esther Schouten
Esther Schouten (33) is regerend wereldkampioen boksen met diverse titels op haar naam en nam onlangs afscheid van haar professionele bokscarrière. Esther is bang om alleen te zijn en denkt dat de eenzaamheid op straat haar echt zal overvallen: "Ik wil graag met iedereen contact maken, en ik vraag me af of dat als dakloze lukt. En ik vraag me af of ik tegen de doelloosheid kan. Als topsporter heb je een duidelijk doel voor ogen, je wilt de wedstrijd winnen, wereldkampioen worden. Ik wil graag weten of iemand die dakloos is ook een doel heeft, welke dat dan is en hoe die daar denkt te komen. Of is het zo dat als je lang op straat leeft je geen enkel idee meer hebt? Ik denk dat ik door mee te doen aan Stinkend, Beroemd en Dakloos weer goed kan beseffen waar ik zelf sta in het leven. Ik wil leren van de mensen op straat, mijn eigen grenzen opzoeken, mezelf ontwikkelen, maar er vooral ook voor anderen kunnen zijn. Ik ben heel benieuwd of dat allemaal gaat lukken, aldus Esther.

KRO´s Stinkend, Beroemd en Dakloos, 21 december - 8 februari , 8 afleveringen, 20.25 uur, Nederland 3

Programma

KRO's Stinkend, Beroemd en Dakloos

Presentator

Ajouad El Miloudi

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: