Wageningen Universiteit en Researchcentrum 21 dec 2010 21:25

Locatie: Nederland 2

Organisatie: NTR en VPRO

dinsdag 21 december 21:25 uur, Nederland 2

Nederland heeft als ambitie om in de top 10 van beste topsportlanden te komen. Een van de maatregelen om dat te bereiken is dat er meer wetenschappers komen die zich met de sporters bemoeien. Jeroen van der Eb (VU) is zoân âembedded scientistâ, zijn kersverse lab is een turnhal. Deze hangt sinds kort vol met hogesnelheidscameraâs zodat elke turnbeweging, ook de allerkleinste en -snelste, kan worden vastgelegd. Het lab is uniek in de sportwereld. Niet alleen door de high-tech, ook doordat het gebruik maakt van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe je een sport het beste kan leren. Zal wetenschap de topsport verbeteren?

Ook onderzoeker David Lentink gebruikt voor zijn onderzoek de highspeedcamera, maar dan om de beweging vast te leggen van vogels, insecten en zaden. We weten nog maar kort hoe insecten erin slagen in de lucht te blijven. Maar Lentink wil meer weten. Hij gebruikt high speedbeelden om te zien hoe al die verschillende vleugels optimaal kunnen vliegen onder de grillige omstandigheden in de natuur. Dit levert prachtige beelden op en misschien kunnen we dan uiteindelijk onze eigen miniatuurvliegers bouwen.

Een mooie aflevering van Labyrint met prachtige beelden van vliegende vogels en sporters in actie.

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.labyrint.nl