Gemeente Maassluis

Cultuurseizoen halverwege

In de laatste weken voor de kerstvakantie zijn de kinderen niet alleen voor kerst actief geweest, maar ook op het gebied van cultuur. In iedere groep van het basisonderwijs in Maassluis worden tijdens het schooljaar twee projecten van het Cultuurmenu uitgevoerd.

In november en december bezochten kinderen van de groepen 1 en 2 van de Montessorischool het donkerbruine Bibberbos. In het bos lopen en kruipen allerlei dieren rond. Deze dieren zijn te herkennen aan bepaalde instrumenten en aan de hand van liedjes leren de kinderen de klank en het karakter van de dieren herkennen. De leerkracht van Muziekcentrum OpMaat neemt de kinderen zo op speelse wijze mee in de wereld van de muziekinstrumenten. Vanaf januari tot en met juni komen de kleutergroepen van de andere scholen aan de beurt.

Schuurkerktheater

Ook theater kan natuurlijk niet ontbreken, als je de scholen een uitgebreid cultuurmenu aanbiedt. Alle groepen 5 zijn op bezoek geweest bij de voorstelling `Het allergrootste goochelgeheim' van Hilbert Geerling. Met de groepen van verschillende scholen, verzamelden de kinderen zich bij het gezellige Schuurkerktheater. Ze werden ontvangen door theaterdirecteur Henk Kuipers. Ademloos hebben de kinderen naar de voorstelling gekeken en er werd op school nog lang over nagepraat. In januari en februari zijn de kinderen van de groepen 3 en 7 aan de beurt voor een andere voorstelling.

Cultureel Erfgoed

De leerlingen van de groepen 7 en 8 hebben in de afgelopen tijd een bezoek gebracht aan de Furie, Hudson, het Nationaal Sleepvaart Museum of de Groote Kerk. De kinderen van groep 7 van de Groene Hoek trotseerden zelfs sneeuw en ijs om na de lessen op school het project af te ronden aan boord van de Furie en in het museum.

Op de Furie werd in de stuurhut alles uitgelegd over de communicatie aan boord van een sleper en in de machinekamer konden de kinderen de grote ketels en de stoommachine bekijken. In het museum mochten ze daarna met opdrachten aan de gang. Ze zagen op deze manier allerlei bijzondere voorwerpen.

De leerlingen van de groepen 8 brachten allemaal een bezoek aan de Groote Kerk en haar klokken. De beiaardier bespeelde de beiaard en ook een enkele leerling durfde het aan om de klokken te laten spelen. Over de zolder liepen de kinderen terug naar de kerk.

In januari start de uitvoering van de tweede helft van het Cultuurmenu. De uitvoerende instanties zijn de Groote Kerk en de beiaardiers van Maassluis, het Gemeentemuseum, Muziekcentrum Opmaat, de Openbare Bibliotheek Maassluis, Theater Schuurkerk, Kunstgebouw, het Nationaal Sleepvaartmuseum, museumschip `Hudson' en Stichting Hollands Glorie met museumschip `Furie'.