Gemeente Hoorn

Beeld schipper Bontekoe op Houten Hoofd

Het college van B en W heeft opdracht gegeven voor het maken van een beeld van schipper Bontekoe op het Houten Hoofd in de haven van Hoorn. Kunstenaar Henk Visser gaat het beeld maken. Naar verwachting kan de gemeente het in het voorjaar 2011 plaatsen.

De verhalen van de Hoornse schipper Bontekoe en zijn scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf zijn alom bekend. De eerste uitgave van hun belevenissen verscheen in 1646. Het scheepsjournaal werd een bestseller. Scheepsjongens hadden in die tijd twee boeken in hun scheepskisten: de bijbel en het journaal van Bontekoe. Tegenwoordig is de reis van Bontekoe vooral bekend door Johan Fabricius' bewerking voor de jeugd: De scheepsjongens van Bontekoe. In dit boek zijn de scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf belangrijker dan de schipper die in het oorspronkelijke journaal de held is.

Bontekoe op Houten Hoofd Op de kademuur van de Hoofdtoren bevindt zich al de bekende beeldengroep van de scheepsjongens van Bontekoe. Het beeld van schipper Bontekoe wordt op het Houten Hoofd, uitkijkend over het water en voor de beelden van zijn scheepsjongens geplaatst.

Henk Visser Kunstenaar Henk Visser maakt onder meer beelden in brons, hoofdzakelijk mensfiguren. Hij maakte eerder een portret in brons van Jan Wolkers. Ook het beeld van Bontekoe zal in brons worden uitgevoerd. Op de sokkel komt een citaat van Bontekoe te staan.